Monday, February 23, 2009

Basuhlah Buah Itu


Aku buat tugasan aku.
Sebentar lagi nak berhadapan dengan "ayah" kesayangan selama 2 semester ini.
Bahaya, salah langkah, aku menempah kenduri selama 3 malam berturut-turut.
Pakej yang akan meliputi selepas 1 minggu, 40 hari serta tahun-tahun berikutnya.

R sudah menghilangkan diri di dalam kelas.
Aku meneruskan tugasan yang perlu ditunjuk.

Seorang wanita dan kanak-kanak muncul dari sebalik tangga.
Wanita yang membawa buku serta anaknya yang memegang beg serta bola.
Bola sepak.

Dalam hati aku:
"Pelajar Master agaknya. Mesti tiada orang jaga anak di rumah".

Aku lemparkan senyuman pada mereka dan meneruskan tugasan aku.

Tiba-tiba ada perbualan yang menarik pancaindera (bukan akhbar sisipan Mingguan Malaysia) aku.
Jari jemari aku yang gemuk berhenti bekerja.
Aku mengaku gemuk di sini.

Mereka.
Kanak-kanak (KK)
Wanita Master a.k.a Ibu KK (WM)

WM : Basuhlah buah tu.
KK : Kenapa nak basuh pula ibu?
WM : Kan kotor buah tu.
KK : Kenapa pula kotor ibu? Adik tak pergi kencing pun.
WM : Bukan buah yang itu. Ni buah yang jatuh kat tangga tadi.

(Si ibu menunjukkan buah epal di tangannya)

Zara : Aku hanya tersenyum di sebalik himpunan buku dan kertas.

30 comments:

kEy said...

ahhahahha~
yg ni sgt lawak!
si0t nye ank diE~
kecik2 dah otak karat!
wek wek~
ahakZZ~

*huGS 4 u h0nEy!

ZARA 札拉 [사랑해~] said...

kEy:

hahahha~
aku rasa mesti kat rumah dia guna perkataan itu..
huhuhu~

apakah kanak2 itu yg salah atau ibunya?

hahaha~

kEy said...

hahhaha~
hurm? spE yg slh?
huhu^^
spE yek?
hm...hm..
pk2...
ala, zara la yg slh sbb p0st entri ni!
lalalala~

*muAHX 3x kal0 zara mara, ahakZZ~

ZARA 札拉 [사랑해~] said...

kEy:

hahahaha...

aku bersalah ya darling?

hehehe..

*peluk-peluk...*

=)

kEy said...

hahaha~

tidak2, sy tukar..
yang bersalah 0rg yg bcE entri ni sbb spe suh bcE~

eh...hanya sy kER?
=.="
nmpk nye key yg bERslh!

h0i 0rg kmpung cEpat bcE entri zara!!

hehe~

ideA untuk tidak berslh s0rg2~
lalala~

ZARA 札拉 [사랑해~] said...

kEy:

hahahaha~

takpe key sayang..

=)

aku percaya ramai silent reader yang hanya gelak sorang2..

hahaha~

sayang kamu key!

kEy said...

h0 h0 h0 silEnt rEader, menjELmaLah!
ahakzZZ~

kEy said...

SAYANG ZARA JUGAK!
muahXX!

ZARA 札拉 [사랑해~] said...

kEy:

hahaha..

aku nampak mereka datang Key..

meter belum pernah menipu..=)

ZARA 札拉 [사랑해~] said...

kEy:

hehehhe...

sayang kamu jugak KeY!!

Phewitt!!

kEy said...

wh0ah~~
hahaha~
bg0Z juga adE mEtER ni EK!
ahakSZZ~

*cium-cium, muahX
(leh jd k0ntr0versi x?
ahakZZ~)

ZARA 札拉 [사랑해~] said...

kEy:

hahahaha..
agaknya la kot tu yg bagus...

hahaha

mana bleh kontroversi..
hahaha~

syg kamoo!!

peluk3~

kEy said...

adEh, kEy sudah pEnin memEluk~~
mari kitE wat yg lain pulak!
hahaha~
lalala~

ZARA 札拉 [사랑해~] said...

kEy:

hahahahah~

baik!!

meh kita pikir yang lain Key!!

phewitt!!

cinta kamu!

kEy said...

hahahaha~
maaf kerana mer0sakkan entri zara..
ahakZZ~

ZARA 札拉 [사랑해~] said...

kEy:

eh..nda apa2 bah...

kau nda buat salah pun...=)

Nadine said...

mmg lawak...

ZARA 札拉 [사랑해~] said...

Nadine :

Thanks a lot Aunty..=)

kEy said...

hahahaha~
cmni zara dah leh bg award pengk0mEn plg aktiF kat kEy~
ahahhaa~

ZARA 札拉 [사랑해~] said...

kEy:

hehehe...

sure darling!!

Hugs!

Pali said...

budak2 perempuan mane nk modes murah,

cari kt aku.

aku jadi dealer jual stayfree.

tak yah basuh2 buah.

pakai dan buang.

still wangi.

hahahaha~!

ZARA 札拉 [사랑해~] said...

Pali:

Ni apa kejadahnya jual barang nih wei??

huhuhu~

Tirana said...

Adehhhh...ada banyak jenis buah..hahaha

ZARA 札拉 [사랑해~] said...

Kak Tirana:

hahahaha~
memang kak~

[yAN!e][pUTraJAya] said...

muehehhehe...

BUAH aper kah itu yg si anak maksudkan...--purak2 ngak faham


keskeskes....

(^_^)

♥Yanie Putrajaya♥

*********************************

ZARA 札拉 [사랑해~] said...

yAN!e][pUTraJAya]:

aiceh kak...purak2..tak faham la tu~

penjenayah.merah.jambu. said...

sungguh naif kanak2 tu..
patut ibu dia bagi buku bio,supaya dia paam,itu bukan BUAH.
hikhik..
aku pun panggil buah.opps!

ZARA 札拉 [사랑해~] said...

penjenayah.merah.jambu.:

hahaha~
kan kantoi gak kau..=)
kau nak buku bio?

=)

mira amair said...

hahaha..
bdk2 zman skrg..

ZARA 札拉 [사랑해~] said...

mira amair :

kanak2 hanya ikut apa yang orang tua nya cakap..

alahai..=)