Saturday, February 07, 2009

Mak, Abah - Along Setuju


Aku balik rumah - bercuti.
Cuti apa, aku kurang pasti - yang penting aku di rumah.

Aku duduk-duduk macam biasa dengan Mak dan Abah.
Berbual tentang aktiviti harian yang aku jalani.
Tak semua aku kongsi - yang baik - baik aku cerita, yang sedih aku simpan sendiri.

Cuti itu lama juga.
Mak panggil aku ke ruang tamu.
Selalu je Mak panggil kalau dia nak berbual dengan aku - sebab Mak kata aku selalu duduk dalam gua kalau aku balik rumah.
Gua aku adalah bilik aku.
Mak kata aku suka memerap dalam bilik.
Baiklah, itu cerita lain.

Mak panggil aku.
Mak tanya aku sesuatu, bukan tanya la, tapi lebih kepada memberi kenyataan.

"Mak ada seorang calon untuk Along ni. Along nak tak?"

Aku tergamam.
Berfikir sekejap. Aku masih sendiri. Tiada salah pun.
Tiada mana-mana wajah yang melintas di dalam minda.

"Boleh je Mak. Along tak kisah."

"Kalau boleh, minggu ni langsung sebelum cuti Along habis. Boleh?"

"Boleh sajalah. Ikut suka Mak dengan Abah"

Abah : Dah setuju dah?

Mak : Berapa orang nak jemput ni?

Abah : Dalam 4 ribu...

Aku : 4 ribu? Banyak gila okay?
----------------------------------------------------------------------

Tiba hari pernikahan dan sebagainya mengikut istiadat Melayu kita ni.

Aku dinikahkan.
Dengan siapa, rupanya pun aku tak pasti.
Yang aku tahu, Mak tak setuju dengan cadangan aku.
Kahwin di restoran makanan segera - jimat belanja aku cakap.
Mak kata jangan.
Abah kata jangan.
Aku?
Terima dan setuju sahaja.

Kawan-kawan ramai datang.
Kawan-kawan sekolah.
Kawan-kawan matrikulasi.
Kawan-kawan UTM.

Semua ada.
Saudara mara, sanak keluarga.
Semua orang datang bawa hadiah dan ucap tahniah.

Yuyue ada datang - siap kelek anak - dia bagi aku hadiah paling besar.
Entah apa isinya, malam nanti aku tengok.

Sab pun datang.
Bukan seorang - makin lawa Sab.
"Eh Sab, dah ada perut sekarang...Berapa bulan lagi?"

Budak-budak TESL yang suka ber'blog' pun datang.
Tiqah, Yana, Azie, Ejat, Naimah - hadiah mereka : letak dalam kotak warna merah jambu.
Ejat kata : Kalau kamu buka kotak ni, hadiah dia kena ambil di luar rumah tau?

Budak-budak Dynamic Team pun ada.
Chua, Lorince, Ady, Yous, Fariz.
Aku jemput mereka datang sebab aku seorang sahaja perempuan dalam kumpulan itu.
Lorince datang dengan isteri dia.
Orang lain tak tahu la pula.
Datang jumpa aku ucapkan tahniah.

Chua : Dulu kata tak nak kahwin. Sekarang kahwin.
Aku : Aku kena kahwin paksa ni. Tak kasihan ke?
Chua : Banyak la paksa. Mesti kalau paksa kau dah lari. Kau kan rock.
Aku : Benda free aku mesti ambil la. Tipikal Malaysia.

Bloggers pun ramai datang.
Bukan dari Malaysia sahaja, Singapura, Indonesia dan Filipina juga.
Eh, sempat mereka tempah penerbangan.

Luth antara orang yang datang.
Luth taja aku punya kain - Luth Textile tu.
Bagus la kau Luth.

Zam - bagi aku cupcakes.
Limah - taja katerer aku.
Apai - designer baju.
Rahami - ambil gambar.

-----------------------------------------------------------------------

Aku cakap aku tak nak bersanding.
Tapi orang sana nak sangat.
Menyampah nak kena senyum paksa selama beberapa jam.
Senyuman palsu serta badan yang penat.

Aku sempat pegang Sean sebelum pergi ke pelamin itu.
Post satu entri tentang apa aku rasa.
Jangan pelamin roboh.
Aku tak nak jadi Sejarah okay?

Aku duduk situ.
Kerusi sebelah kosong.
Kompang kuat sangat. Apasal main kompang?
Buat lah band - baru syok.
Ajaklah Faizal Tahir nyanyi.

Ada orang cubit kat tepi.
Senyap sikit - orang tu dah nak sampai.
Aku - baiklah. Kang bebel banyak pun tak guna. Pasanglah lagu Avenged Sevenfold.

Orang tu sampai.
Kasihan.
Orang Johor kan banyak tol.
Sana sini budak jaga - aku senyum.
Aku dulu pun macam tu.
Rod, buka la benda alah ni.
Aku nak tengok orang yang datang.

Sekejap la sayang - dah sampai.
Rod layan tol lelaki itu.
Banyak kau makan rasuah Rod.
Aku panggil Jenne dengan Ramesh tangkap kau kang.

Dia duduk sebelah aku.
Cuit aku.
Aku toleh.

--------------------------------------------------------------------

Azan Subuh.
Aku bangun.
Mak jerit suruh pergi surau.
Aku seorang - mana pergi kemeriahan semalam?
Danny bergolek kat tepi aku.
Sean ada sebelah Danny.

Aku mimpi je?
Alahai - siapa yang duduk sebelah aku tu?

19 comments:

bubbye said...

ya Allah..berianya aku baca smbil hati berdebar2..rupenye.......T_T.neway,nice dream.wish to have one.haha

rose emely said...

adusss...aku juge terpedaya
suspen...igt kekasih lame ke saper ke...
last-last mimpi!!! sungguh aku terpana... lalalla

Tirana said...

Adehhhhhh..beria-ria kak tirana baca sebab nak tahu jugak sapa sebelah Zara tu...dok cari2 gak kot ada gambar..hehehe.. Rupanya mimpi..Seronoknya mimpi Zara..hahaha

ZARA 札拉 [사랑해~] said...

bubbye :

hehehe...
alangkah sedeynya yang itu mimpi...
if betul2...
mau makan nasi beriyani korang semua kan?
hehehe~

ZARA 札拉 [사랑해~] said...

rose emely:

hehehehe...

kalau kekasih lama..mau pitam aii~

hehehe~

ZARA 札拉 [사랑해~] said...

Tirana :

malangnya yang ada di tepi saya adalah Sean serta Danny si Teddy...

alahai~

Luth Textile said...

tah pehape..
tetiba aku menyeponser perkahwinanmu.. wakaka..

hihi

ZARA 札拉 [사랑해~] said...

Luth Textile:

aku pon tak tau napa kau sponsor Luth~

hahaha~

One Other ... said...

Buang karannya si zara ni... (potong stim) siap aku pikiq u dah nikah... tengok tengok mimpi. Hahahaha. Janganla...

ZARA 札拉 [사랑해~] said...

One Other ... :

hehehe...

aku saja nak kacau kau nih~

sangat best okay?

hehehe~

addyaholix said...

ingat awak betul-betul nikah ekspres haha!

ZARA 札拉 [사랑해~] said...

addyaholix:

hehehe~

tidak mungkin...

tak rela aii~

khinhooi said...

alahai, saspen betul. ingatkan yang betul.

ZARA 札拉 [사랑해~] said...

khinhooi :

hehehe~

kalau betul, mati i lol~

hehe~

eliza said...

alahai..bermimpi rupanya :p

ZARA 札拉 [사랑해~] said...

eliza :

hehehehe~

mimpi...=)

mrblind said...

nasib baik mimpi..cilakak lu..

ZARA 札拉 [사랑해~] said...

mrblind :

apa plak bro?

hahaha~

Mi Ss KaLeKaLe said...

suspended toi ! haha btw , nice story . ;)