Monday, July 20, 2009

Balada Seorang Pelajar Sombong


Tamat sudah hari ini.
Aku menjadi bekas guru.
Aku sudah menjadi penganggur secara rasmi.
Ya, rasmi.

Ucapan guru bertugas yang aku buat secara spontan berhasil.
Alhamdulillah, syukur.
...dan ucapan aku yang serba ringkas serta sederhana itu membuatkan Guru Kanan Kokurikulum mendapat ilham untuk menulis
"Balada Seorang Pelajar Sombong" dan disampaikan dalam ucapannya selepas itu.

Buat sesiapa yang mengenali aku dari sekolah hingalah ke universiti,
mereka pasti tahu, betapa sakitnya hati aku pada manusia yang angkuh dan sombong.
Manusia yang tidak pernah tersenyum atau bertegur sapa.
Memang aku benci.
...dan perkara itu yang menjadi inti pati ucapan kemuncak aku.
Aku zahirkan kemarahan dengan nada sinis kepada pelajar.


Aku teruskan pengajaran seperti biasa.
Aku tidak khabarkan kepada pelajar bahawa ini hari terakhir aku bersama mereka.
Sengaja.
Kalau dikhabarkan, sumpah, mereka tidak akan buat tugasan mereka.
*Senyuman tegas*

Aku dapat hadiah dari Kak W.
Hadiah yang comel dan bermakna.
Coklat dan sebalang besar jeruk pelbagai rasa.

Zara : Mulai esok, aku seorang penganggur semula.
Mungkinkah ladang tanaman aku akan meluas? Aku harap tidak - aku suka kerjaku.


50 comments:

a.b geldofg said...

ada kerja kosong tak kt ladang ko?

cik intanurulfateha said...

.huhu syg
.i dapat offer jd guru ganti stat esok
.kt sm tun dr ismail bakri
.ajar math n sc
.adehh math i lembab sket
.cmne ek
.hairi soh pegi
.tp i cam malas
.dah la stat esok
.i x prepare pape
.tp mama mcm x bg i pegi
.sbb nenek i x de sape jage
.serba salah la

sharamli said...

nak jeruk..
nak..nak..

PETAK.! said...

Selamat mencari pekerjaan baru ya cikgu.:D

khaLifah feDi said...

zara ingat pesan aku ari tue?try & error..gud luck !!!

<< s| tED| >> said...

dak zara : selepas ini kamu boleh bersembang dengan makcik rambutan. mengenal hati budinya...

ashie023 said...

muehehe..komen tedi mengingatkan aku jugak pasal makcik rambutan..lawoks!

dak zara, goodluck to u.

Wanita Itu said...

salam zara..benarkan saya membaca dunia sebelah kamu ini ya :)
salam kenal :)

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

anggap jer masa lapang yg ada nnt sbgi 'a vacation' tuk cekgi zara ok ;)

messyremo said...

bawak2 la berehat dulu zara~~

tenang2kan fikiran~~

nnt dah nak pg jauh~~huhu

azhan said...

susah aku nak browse blog ni

sbb ada "pointer" logo team setan merah

ahh tak sanggup!

ha ha
anyway, tahniah sbb dah tambah statistik pengangur kat malas-sia

GiGGLe GaL said...

dik, klu nak tuai hasil anggur nnt, jgn lupa panggil aku.. aku nak makan anggur sgt ni.. mengidam!

JIMMY ASMARA said...

jom p honeymoon sama GUA

GUA belanja LU!!

1,2,3...

tak nak xper r..
GUA cari yg lain!

ciK LyndaWawa igUana said...

zara, kata2 mu itu.......cukup tegas...

zan-xray said...

Semoga ada lagi Dunia Sebelah Zara ni lagi. Semasa zara berucap dengan nada sinis tu ada kah anda pasti tiada apa2 yang membasahi lantai tempat anda berdiri tu muehehe. mcm mana pun tabik spring tuk anda yg jadi cikgu yg dedikasi.

Monkey D Luffy said...

jd org gaji aku nak?

gaji takdak!

Yern Ain said...

cik zara, jom la dtg bercuti sini.

:)

meo188 said...

erm, doakan rezeki cik zara dipermudahkan...

keep on blogging!!!! :D

meo188 said...

erm, cik zara... kenapa sy nyer IP kena banned dari shoutbox blog nie... sob sob sob

DIK AN said...

Nak jeruk gak!!!

lea said...

selamat mmenanam anggur...
dh dpt hasil..jgn lupa bg kat lea eh..hehe

penjenayah merah jambu. said...

nak join menanam anggur diladang! :)

i.am.belle said...

zara! lama dah aku tak makan anggur.


ps: kenapa sekejap je jd guru kat sana. cepat apply jd guru kat keyhell lagi mencabar youuuuuu :}

ZARA 札拉 said...

a.b geldofg :

ada a.b.

nak join?

kita buat wine~

ZARA 札拉 said...

cik intanurulfateha :

hoho~

STUDI ke sayang?

good luck~

err, maybe u shud go syg~

Gambatte!!

ZARA 札拉 said...

sharamli :

jeruk yg kamu nak?

hahaha~

ZARA 札拉 said...

PETAK.! :

baik adik yg chumel~

ZARA 札拉 said...

khaLifah feDi :

of cz KF!

hoyeah!

ZARA 札拉 said...

<< s| tED| >> :

erk~

kegilaan apakah itu?

hahaha~

mati aku termakan putik rambutan daa

ZARA 札拉 said...

ashie023 :

hahaha~

terima kasih..aku harap aku bukan perempit sepenuh masa pasni~

ZARA 札拉 said...

Wanita Itu :

terima kasih syg~

boleh saja tentunya~

ZARA 札拉 said...

Blog Anuar Kamaruddin™ :

hehehe~

ku tak nak vacation lama2 Nuar...

siti tak sukerr~

ZARA 札拉 said...

messyremo :

duit inspirasi aku syg~

hahaha~

gi jauh?

ke mana?

ZARA 札拉 said...

azhan :

hahaha~

takkan sebab poiter kamu tak nak?

hahaha~

tak nak aku letak Si Merah punya pointer~ haha~

ZARA 札拉 said...

GiGGLe GaL :

ko ngidam ke kak?

mengandung?

hahaha~

ZARA 札拉 said...

JIMMY ASMARA :

aiceh..lu tawarkan pastu lu tarik..apa cer?

hahaha~

ZARA 札拉 said...

ciK LyndaWawa igUana :

tegaskah aku?

harus samseng~

hahaha~

ZARA 札拉 said...

zan-xray:

hahaha~

lantai sangat kering...

^_^

terima kasih bro!

ZARA 札拉 said...

Monkey D Luffy:

apa nih?

jadi org gaji tak bergaji ke?

haha~

ZARA 札拉 said...

Yern Ain:

kamu nak taja aku ke sayang?

haha~

ZARA 札拉 said...

meo188:

terima kasih meo~

hehehe~

ZARA 札拉 said...

meo188:

eh..takde banned IP pun meo chan~

ZARA 札拉 said...

DIK AN:

jgn Dik An..kang sakit perut nanti~

ZARA 札拉 said...

lea:

kamu nak kismis ke wine lea?

hahaha~

ZARA 札拉 said...

penjenayah merah jambu. :

Jom!

hoyeah!

kita kerjasama ye syg?

ZARA 札拉 said...

i.am.belle :

hahaha~

kontrak tamat sudah sayang~

ihiks~

err..mau anggur?

zamdotcom said...

kerja ada dimana-mana ^^ usaha tangga kejayaan


p/s: jobstreet byk membantu aku

ZARA 札拉 said...

zamdotcom:

terima kasih zam!

aku banyak dapat offer dari JobsDB~

=)

KhairiL's said...

aku kenal dlm blog je mcm mn

ZARA 札拉 said...

KhairiL's :

hehehe~

jadi aku ni manusia yang macam mana?