Thursday, July 09, 2009

"Cikgu Mesti Berikan Yang Terbaik!"


Ya, ayat begitu selalu sangat kita dengar.
Maksud aku, aku selalu dengar.

Mesti berikan yang terbaik pada pelajar kita, supaya satu hari nanti, kalau kita ada anak,
anak kita juga akan dilayan dengan baik oleh gurunya.
[Ini adalah ayat bonda tercinta]

Aku selalu berikan sedikit ganjaran buat pelajar.
Kadang kala tidak memilih sesiapun, hatta dia tidak membuat tugasan yang aku berikan.
Aku hanya mahu mereka bermotivasi untuk belajar.
Itu sahaja niat aku.

Hari ini, selepas mengganti tiub motor,
aku ke kedai fotokopi.
Membuat salinan nota dan latihan untuk pelajar aku.
Keluar dari kedai, aku hanya tersenyum kepeningan.
Hampir RM 30 lebur di situ sahaja.
Dalam dompet, hanya tinggal baki untuk minyak motor.

"Tidak mengapa Zara. Berkorban sedikit."
Aku memujuk diri ini sendirian.

Aku sering memikirkan.
Memnberikan yang terbaik pada mereka yang tidak menghargai,
adakah tahap kepuasan dan komitmen masih di tahap rendah?
Aku belum puas lagi dan aku mahu memberikan yang lebih baik.

...dan kalau memberikan yang terbaik dan sentiasa secara berlebihan,
adakah ia termasuk dengan menunggang kenderaan?
Aku fikir mungkin juga.

Jadi hari ini aku mahu memberikan yang terbaik.
Berlebihan sedikit.
Had laju kebangsaan adalah 90 km/j.
Hari ini aku bawa 110 km/j.

Kata suruh memberikan yang terbaik?

Zara : Esok bomba akan mendatangi sekolah. Harap-harap pada masa Pendidikan Seni.
^_^

48 comments:

Yern Ain said...

hahahaha. i luv it dear.

berikan yg tebaek.

slogan pon Malaysia boleh?

kn?

:)

messyremo said...

sekali lagi...

jangan melebihi had laju kebangsaan!!
ingatlah orang yang tersayang...


~pesanan khidmat masyarakat~

ape ko rase kalau bawak laju?
taula darah muda..hehe

aku dulu bwak laju jugak,tapi dalam setelah tengok dengan mata aku sendiri orang kene seret dengan lori depan mata..
aku terus jadi fobia..
so skang ni aku bwk 100kmj jer..hehe

cik intanurulfateha said...

.fuh cekgu suke rempit!
.bole geng la cmni
.cekgu mude2 mmg suke merempit kan?
.dlu tym kite mengajar sesi petang, haruslah merempit ke skola
.abes make up cair
.abes lipgloss di penuhi habuk :D
.haha sape soh make up bagai g skola :P

Precious said...

Yup ... boleh berkorban tp biar ler berpada. Korban tak semestinya meleburkan ringgit, boleh korban masa dan tenaga ...
Errr ... temp T yer? Ajar P Seni?

.palisevenfold. said...

pecahkan record aku.

RXZ 180kmph
CBR 600cc 280kmph

fuck the rules.

sharamli said...

tu membahayakan keselamatan namanya...

BabySiiaOzz said...

i want you to be my teacher T_T

GiGGLe GaL said...

dik, klu gitu, aku dikira tak bersalah la kan.. aku bawak 150 km/j.. erm... ok la tu kan.. wakakaka..

ZARA 札拉 said...

Yern Ain :

yeah baby!

malaysia boleh!

i pon boleh~

hahaha~

ZARA 札拉 said...

messyremo:

aku akalu bawa laju..rasa sampai skolah cepat..

huhuhu~
itu ngeri lah Omar!

ZARA 札拉 said...

cik intanurulfateha :

haruslah merempit baru kacak kan syg?

hahaha~

ZARA 札拉 said...

Precious :

hehehe~

ye kak~

ajar Pendidian Seni~

ngee~

ZARA 札拉 said...

.palisevenfold. :

damn!

semalam aku dah potong Z ok?

ZARA 札拉 said...

sharamli :

err..ye ke sha?

ZARA 札拉 said...

BabySiiaOzz :

aiyoh dear~

i want to be like that too~

ZARA 札拉 said...

GiGGLe GaL :

ok tu kak~

kamu kan guru ngaji~

hehhee~

azhan said...

lorr...dah beri ganjaran pun tak appreciate lagi. hampeh btul diorang ni, macam shuffle.

maybe next time kene bagi nintendo wii sorang satu kot...

<< s| tED| >> said...

dak zara!! leh claim balik rm 30.0 tu!! mintak PT ko petty cash!! Kalau sehari rm 30.00 seminggu pakai air je lah motor ko tu!!
ekekekekek :))

ZARA 札拉 said...

azhan :

tu lah bro~
aku sangat bengang..

kalau nak bagi Nintendo atau Wii atau PS3, mau bengkak aku~

ZARA 札拉 said...

<< s| tED| >> :

kalau guna air bleh jaaln motor aku tu..aku nak gak wei~

hahaha~

KhairiL's said...

bgs nya
apsl dulu masa aku skolah x dpt ckgu mcm ni

ZARA 札拉 said...

KhairiL's :

err..mungkin style cikgu beza2 kot?

IxoR@ said...

Bomba nak datang sekolah...?

Waktu sekolah dulu, kalau ada apa-apa datang time sesi pembelajaran...pasti berteriak hhoooreeeyyyyy....sebab kita akan skip kelas!!!!

ZARA 札拉 said...

IxoR@ :

ku pun mau hoyeah gak kak~

hahaha~

cik ian@aH Lian~ said...

ian selalu bwk 110km/j kalo dekat highway,
jln biasa leceh...asik2
kene tekan break.

apepun niat betulkan,
pasti ilmu yg disampaikan akan
melekat pada anak murid....

ZARA 札拉 said...

cik ian@aH Lian~:

amin syg~

^__^

terima kasih atas nasihat kamu~

Tirana said...

Amboi Zara..110km/hr? Kak Tirana selalu drive 80km/h aje..tak lebih dari had laju yang dibenarkan..hehehe..berhemah di jalan raya..

ZARA 札拉 said...

Tirana :

hehehe~

itu kalau jalan raya kosong kak~

atau org bawa 20 atau 30 km/j..tak tahan woo~

ashie023 said...

"Esok bomba akan mendatangi sekolah"

ni cekgu mano ajar ayat mendatangi..ke betul ayat camtu, maklumlah ambe ni ngajo engrish...ahha..

ZARA 札拉 said...

ashie023:

ado deh~

hahaha~

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

kenapa time pendidikan seni..story mory next entry ;)

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

ooo...ajor subjek tu gak yer...NGELAT!!! :p

ZARA 札拉 said...

Blog Anuar Kamaruddin™ :

hehehe~

mesti~

ZARA 札拉 said...

Blog Anuar Kamaruddin™ :

hahaha~

ngelat ke Nuar?

k.e.r.i. said...

jangan lupa buku rekod.
kang kena report polis.
hahaha

Naz said...

Semakin sayang padamu...
pengorbananmu begitu tulus wahai dinda... teruskan perjuangan ini...

>thumbsup 2 u dinda...

Monkey D Luffy said...

aaah

itu terbaik dalam merempit

i.am.belle said...

owh aku mahu masuk sekolah balik, mahu pilih teacher zara. she's the sweetest and the caring one ;} (garang juga) xD

meo188 said...

barang baik mestilah mahal.... hehehehe memang comment ni out of topic... :p

ZARA 札拉 said...

k.e.r.i. :

ahh, betul kata anda keri!!

^_^

ZARA 札拉 said...

Naz :

aduhai kanda..terima kasih kanda..=)

ZARA 札拉 said...

Monkey D Luffy :

alamak..lain ke kapten?

ZARA 札拉 said...

i.am.belle :

hehehe~

kamu buat aku malu syg~

uhuks~

ZARA 札拉 said...

meo188:

jual apa ni bro?

[yAN!e][pUTraJAya] said...

adik ku dah start merempit

hahhahah

ZARA 札拉 said...

[yAN!e][pUTraJAya] :

hahaha~

hobi aku tu kak~

Naz said...

sama2... dinda boleh jadi role model kpd anak2 murid...

ZARA 札拉 said...

Naz :

aduh kanda..jangan memuji daku sgt kanda..=)