Wednesday, July 08, 2009

Tolong! Ada Kebakaran! Nak Selamatkan Apa Ya?


Mungkin itu yang perlu dijeritkan tengah hari ini.

Tolong! Tolong! Tolong!

Api! Api! Api!

Hari ini di sekolah, kedua-dua sesi akan ada latihan kebakaran.
Masa tidak diberitahu.
Hanya perlu bersedia apabila loceng panjang dibunyikan.

Ini adalah latihan di hadapan golongan pentadbir sekolah sebelum dipersembahkan di hadapan bomba dalam minggu ini atau minggu depan.

Aku sedang memikirkan apa yang perlu diselamatkan.
Sekarang ini satu benda sudah aku kenal pasti.
Semua guru sudah menitipkan pesan pada aku semalam.

"Kalau ada latihan kebakaran, kita mesti selamatkan buku persediaan mengajar terlebih dahulu. Sebab kalau buku itu hilang atau musnah, kena buat laporan polis"

Ya, tuan-tuan dan puan-puan.
Begitu berharga buku persediaan mengajar.
Kena buat laporan polis.

Sekarang ini, apa yang perlu aku selamatkan selepas itu?
Pelajar yang kacak?
(sila tampar aku dengan laju)

...atau aku perlu bawa ayam yang telah siap dirempah dan diperap?
Kalau ada kebakaran, aku boleh dapat makan ayam bakar selepas itu.
(sila tampar aku dengan laju sekali lagi)

Zara : Sedang berusaha menyiapkan soalan Ujian Bulanan Ekonomi Rumah Tangga Tingkatan 1. Lima puluh soalan dalam masa 1 jam.
Sangat syurga buat pelajar menembak jawapan.
^_^


50 comments:

sharamli said...

nk ng0rat student kacak lak dy erk

hidayah said...

selamatkan beg tangan zara!! jgn lupa... nnt ic lesen hilang kan kene buat repot polis jugak.

hehehehe ^_*

k.e.r.i. said...

jangan lupa selamatkan pelajar pompuan yang pakai skirt seksi.
selamatkan untuk aku yer.

farah said...

okei.

selamatkan pelajar yg kacak!

haha.

ps: wah, kulit baru ya. cantik! :)

GiGGLe GaL said...

wei... weii...weii.. cikgu... sila wake up ye...

erm.. tapi, klu nak lebih heybat, aku bekal kan kamu lambchop yg dah di marinated nak.. perap sedap dgn rempah..supaya kamu get ready.. klu2 la.. ada boley buat bbq..


gila ke hape.. cadangan aku tu..wakakaka..

Monkey D Luffy said...

kasihan murid2 kurang ptg dr buku

hahaha

ZARA 札拉 said...

sharamli :

apa bleh buat sha?

tu je pilihan yg tinggal..damn!

hahaha~

ZARA 札拉 said...

hidayah:

yaya sayang~

ku malas mau bawa handbag..

(omar kan kata aku lelaki..hahaha)

time praktikal je bawa handbag, skang mmg tak~

ZARA 札拉 said...

k.e.r.i. :

baik keri..

damn! aku kena angkat dorang atas bahu ke? hahaha~

ZARA 札拉 said...

farah :

hehehe~

thanks syg!

phewitt~

ZARA 札拉 said...

GiGGLe GaL :

Kak!

ku suka..sila pos laju pada aku kak~
hahaha~

kalau bubuh lemon harus lebih kacak~

ZARA 札拉 said...

Monkey D Luffy:

hahaha~

penting gak..tapi dorg bleh selamatkan diri sendiri..=p

atty's said...

kalo bakau ayam jgn lupas kasi sikit sini ..

messyremo said...

kalau anda nak menang guru baik hati..


sila selamatkan murid2,termasuk dengan beg2 mereka sekali..

barula caring gitu..haha

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

sbt ttg latihan kebakaran ni

mau kongsi satu citer...

dulu nuar time skolah mngh

time nih wakil kelas perlu buat a quick sign kt kad manila supaya senang pelajar2 dlm kelas tuk beratur

contoh situasi

ada kelas A, B, C and so on

jd setiap wakil kelas perlu tulis dgn marker pen nama kelas on the dot besar2 tuk segera kumpul kat padang...latihan ni time waktu rehat...bygkan semua student tgh berselerak...

tup2 kelas nuar paling lambat nak naikkan kad manila tuh

nak tau sebab aper?

kami hias2 kad manila tu siap corak2kan lagi...konon paling cantek lah...

ujong2, cikgu kata student kelas kamu lah yg rentung kalu betul2 blaku kebakaran nnt

muahahahaha!

:D

Precious said...

Ni mesti dah kena kenyit mata ngan bebudak form 5 ni yer ...
Jangan kacau bebudak form 1 tu dah lah yer ... or sila tampar diri sendiri ngan laju skalik, or 2 kalik.

DeeN said...

Nak selamatkan apa lagi, kalo tak selamatkan diri sendiri. Kalo tak sape nak wat laporan polis nanti. Sape plak nak wat bbq kan.. Hehehehe...!

mrblind said...

selamatkan pemadam la..susah nak padam nanti..hahaha

ladymiaka86 said...

urmm.. selamatkan pemadam api la dulu kot.. nnti leh padam api btol2...
hihi..
then selamatkan budak2 tu skali..
beg2 diorg tu tinggal jer.. nnti dpt buku baru..hahaha..

Naz said...

adakah dinda ada skandal di sekolah??? hehehehehe...

>sila repot kebakaran di bali bomba... kalo ada kemusnahan buku persediaan mengajar, sila claim kat insuran... ish.. betul ker?

en_me said...

ammvoiii, kacak jerr ghiteww.. ehehe

<< s| tED| >> said...

selamatkan cikgu yg kacak lah dak zara!! student kacak bawah umur!! La la la la!!

tasikmerah said...

ada lagi ert tu.... aku ingat org tak blajor dh subjek tu.... hi hi.

:p

meo188 said...

dulu sy berita-cita nak jadi ahli pertahanan awam (JPA3) dan bomba. tp xkesampaian.... huhuhuhu...

mesti best kan?

Princess Liyana said...

hehe best tak wat fire drill td?hehehe...bdk kacak2?ahaha...habslaaaa...;P

[yAN!e][pUTraJAya] said...

selamatkan cikgu kacak...lalalallaa

ZARA 札拉 said...

atty's :

hahaha~

ese hantar kat kamu kak~

^_^

ZARA 札拉 said...

messyremo :

Omar syg~

aku bukan potter~

hahaha~

ZARA 札拉 said...

Blog Anuar Kamaruddin™ :

hahaha~

siap ada corak2 lagi tu?

amboih~

hahaha~

ZARA 札拉 said...

Precious :

hahaha~

apakah?

hahaha~

aku tak jumpa budak form 5~

sedey~

ZARA 札拉 said...

DeeN :

hehehe~

betul tu~

tanpa diri ini..tiada BBQ~

ZARA 札拉 said...

mrblind :

hahaha~

pemadam yg lu kejar bro~

ZARA 札拉 said...

ladymiaka86 :

hahaha~

pemadam api dah meletop~

hahaha~

budak2 kalau dapat bakar buku betul2, lagi suka dorang~

ZARA 札拉 said...

Naz :

kanda, dinda tidak pernah menyeleweng cinta kita~

hahaha~

ZARA 札拉 said...

en_me:

terpaksa en me..=)

ZARA 札拉 said...

<< s| tED| >> :

student tak boleh kah?

damn!

hahaha~

ZARA 札拉 said...

tasikmerah :

ada kak~

masih kena jahit, masak, etc.

huhuhu~

ZARA 札拉 said...

meo188 :

heheh~

anda jadi kartunis juga hebat..=)

ZARA 札拉 said...

Ena:

haha~

budak2 kacak sila ikut cikgu ya?

mari2~

ZARA 札拉 said...

[yAN!e][pUTraJAya] :

hahaha~

bleh je kak~

dang!

Naz said...

oh... benarkah begitu?? lega rasanya.. fuhh

ZARA 札拉 said...

Naz:

hahaha~

sudah tentu benar kanda..=)

zamspotte said...

Fire Drill!!! haha... Aku pernah rentung 2 tahun sebab tak bangun masa fire drill... Kalu asrama terbakau betul2, kompom dah hangus...

taper... selamatkan fail ujian bulanan dulu... penat buat kalau jadik abu apa yg tinggal??

Naz said...

Cinta ke akhir hayat ya dinda?? ;)

ZARA 札拉 said...

zamspotte :

hahaha~

woit~

ko dah jadi zombie ke ni?

hahaha~

ZARA 札拉 said...

Naz :

hahaha~

insyaALLAH kanda..=P

a.b geldofg said...

:)

ZARA 札拉 said...

a.b geldofg :

^_^

Aku... Dia... Kamu.. said...

Kalau aku bawa bersama ubi pun bagus juga! Bleh makan ubi bakar1 hehehee..

Wei, dulu aku pernah di declared sbg mangsa kebakaran sebab time sekolah buat latihan kebakaran aku belasah tido di surau! heheheee..

ZARA 札拉 said...

Aku... Dia... Kamu.. :

hahaha~

ubi pun syok gak~

kamu telah beri idea bernas tu~

hehehe~