Friday, August 28, 2009

Ini Jumaat Terakhir Aku - Maaf Atas Segalanya...


Salam buat semua pencinta Dunia Sebelah Zara.
Ini adalah Jumaat terakhir aku dalam menghitung waktu-waktu terakhir dalam usia ini.
Masa semakin suntuk.
Terlalu banyak yang aku tertinggal, terlalu banyak untuk dikejar kembali.
Ini Jumaat terakhir.



Angin bertiup kencang, hujan lebat membasahi bumi.
Malangnya kesejukkan sang hutan tidak mampu meredakan hati yang sedang mencari makna diri. Tangan dihulur, jari jemari cuba menggapai.
Nafas semakin pendek, mendesah dalam mencari sesuatu yang tidak mungkin abadi.

Sejuk dan sendirian di bumi yang nyata ini.
Mahu terbang mencari sesuatu tetapi nafas dan jalur nyawa yang bakal terhenti tatkala hari bersalin wajah membuatkan diri kaku terhenti di sini. Tiada apa yang mungkin tinggal. Tiada apa yang bisa dikembalikan.

Tarikh luput semakin menghampiri. Bersediakah aku?

Zara : Nafas yang satu semakin mengajar mengenal makna diri.

74 comments:

<< s| tED| >> said...

Dak zara : InsyaAllah.. umur baru pasti akan lebih bahagia!!
kedewasaan memberi makna yang lebih luas.

Tahniah Zara.

InsyaAllah berjaya habiskan 21 tahun hidup dengan pengisian yang penuh bermakna..

selamat datang esok zara yang baru :)

atiQah adNan said...

kita berada dalam ketakutan yang sama sayang.. jangan risau kita akan menghadapinya bersama-sama..

Am said...

ker Zara nak mengakhirkan zaman kebujangan dah ni... ada orang masuk meminang..hikhikhik
atau nak sambut Bday esok?

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

tunggu saja apa yang zara maksudkan dalam penulisan dia...she's really metaphore queen =) harap zara bersedia! =D

shima said...

huish.maksud mendalam tuh.tarikh luput pe cik zara???

HEMY said...

kembalikan milikkuuu...aku dh bagi alamat kat chat box ko

.palisevenfold. said...

welcome to the afterlife of 22 ;p

bijen moretti said...

woah..
tak ada apa yang kekal dalam dunia nih..
semua yang dtg akan pergi jua..
kruk kruk.. (perut berbunyi)

dengan ingatan tulus ikhlas aidilfitri,
bijan selamat

Jard The Great said...

selamat datang ke dunia dewasa zara..;p

Yern Ain said...

Happy Becoming Birthday sayang..

eh, ke u nak kawen esok esok ni?

mEiZ SHA said...

nak kawen ke yang??
tAh NIaH!!!

;p
hehehehe
pape msg kat fb tau syg..:)

mEiZ SHA said...

nak kawen ke yang??
tAh NIaH!!!

;p
hehehehe
pape msg kat fb tau syg..:)

mira amair said...

harijadi nk dekat ke syg ooii..
heeeee..

ZARA 札拉 said...

<< s| tED| >> :

Terima kasih tedi!

hoyeah!

=P

ZARA 札拉 said...

atiQah adNan :

baik kak~

mari hadapi bersama!

ZARA 札拉 said...

Am:

hahaha~

zaman bujang?

oh, tidak mungkin Am~

tak mungkin~

ZARA 札拉 said...

Blog Anuar Kamaruddin™ :

hahaha~

Queen katamu Nuar~

kalaulah zara sehebat kamu~

ZARA 札拉 said...

shima :

tarikh luput diriku sayang~

ZARA 札拉 said...

HEMY:

hohoho~

aku sudah salin~

nanti aku serang kamu~

ZARA 札拉 said...

.palisevenfold. :

Busuk~

kamu amat memahami~

ZARA 札拉 said...

bijen moretti :

aku baru nak setuju dengan hujah kamu tapi perutmu berbunyi menganggu tumpuan~

hahaha~

ZARA 札拉 said...

Jard The Great :

terima kasih Jard sayang~

eh, dewasa?

bila aku dewasa?

ZARA 札拉 said...

Yern Ain :

err..ntah sayang~

hahaha~

ZARA 札拉 said...

mEiZ SHA :

kawin kak??

err...

ZARA 札拉 said...

mEiZ SHA :

owh wajib~

fb kan tempat kita menggila kak~

hahaha~

ZARA 札拉 said...

mira amair :

hahaha~

aku mahu ketawa~

tiada jawapan~

Pais Chaos said...

sembelit ke??

naz said...

birtday die esk, dak2 virgo pnye birthday =)

ZARA 札拉 said...

Pais Chaos:

eh tak Pais~

aku berak ok jer~

hahaha~

ZARA 札拉 said...

naz :

hahaha~

eh, kamu punya kan dah lepas syg~

♥Hernee Nazir♥ said...

wat suspen je zara ni..hehehe

Gieyana said...

B strong yer dik...wlauponpon apa bidang yg ko ceburi..be prepared for tommorrow..bak kata owg...
semalam adalah history..hari ni realiti & besok adalah mister....

Hmmm..cung picca convo kamoo..kalau dkt mmg akak g 'tembak' kamoo!huh

ZARA 札拉 said...

♥Hernee Nazir♥:

hahaha~

aku diambang misteri~

ZARA 札拉 said...

Gieyana :

takpe2~

nanti ku sambung belajar~

akak akan dalam list penembak dikehendaki~

farah said...

ouh,

hari lahirmu bakal menjelang tiba ya?

Paan said...

Selamat Mendirikan Rumah Tangga.

sharamli said...

tarik nafas laju2 syg..mesti xsesak..

hidayah said...

oh risau2x

pangkat dah makcik tu

k.e.r.i. said...

apa ko merepek ni zara?
hahaha

Wanita Itu said...

dek zara ~

kamu buat kakak takut sayang hee...

kakak tak pande berfalsafah heee...

selamat menjadi 22 :)

22 ker sayang?
*_*

ashie023 said...

esok erk?29?aku rasa lah sebab aku ada terbaca kat dak tedi nye blog...

selamat melangkah lagi satu tahunlah....huhuhu..

Signorina Syima said...

kamu buat aku berkerut la zara...

kamu nak kawin ke?? bertunang ke?? ke besday??

kalau besday boleh la kita menyambut bersama2 di secret recipe taman u... kakak mu ini balik ke kangkar pulai pada pagi sabtu...

tasikmerah said...

ooo.. befday... aku ingat apa yg nk luput tadi...

:)

miss lolly a.k.a luvfareda said...

hepy bufday dear:P

░♥si lampu neon♥░ said...

mentang2 la da konvo, cessss! jeles aku tgk gamba2 ko nih!

~ Hariza ~ said...

hepi besday in advance my dear.. :D

semoga hanya yang terbaik untukmu..dan sentiasa di bawah rahmat-NYA...

zamspotte said...

OMG!!! do you??? Ku mintamaaf jika ada terkasar bahasa tersilap kata...

Tirana said...

Jumaat terakhir? Oh ye besok nak buka buku baru ye...hehehe

Lifesaver said...

nak gi mana dik zara?

Anike MK said...

Udah lama aku tak menatap blog kamu ni...so, aku tak faham penceritaan kamu..
sori laling..

hehe...

aku dirumah..yeay!

zan-xray said...

pokcik dah poning ni..
pe2 pun epy bday la kot.
ke lesen memandu tamat tempoh ..
haissss macam2 la si zara ni

Richeal Phil @ Ritz ^-^ said...

haha tahniah, teddy bear simpan tak yang saya bagi tu!! hehe

anaklaut said...

salam..

hari semakin bergulir meningglkan kita..

zara,

Di dalam meniti usia…
Pelangai adalah jambatan..
Untuk kita ke suatu daerah..
Di mana..
Di sana ada kematangan..
Di sana jua ada kemanisan…

-anaklaut-

ZARA 札拉 said...

farah:

hahaha~

=p

ZARA 札拉 said...

Paan :

awal sangat ucapan tu dik~

ZARA 札拉 said...

sharamli :

baik Sha!

ZARA 札拉 said...

hidayah :

hahaha~

apakah?

ZARA 札拉 said...

k.e.r.i. :

ntah lah keri~

hahaha~

ZARA 札拉 said...

Wanita Itu :

haha~

ayat harus mantap kan kak?

=p

ZARA 札拉 said...

ashie023 :

hahaha~

thanks ashie!

^__^

ZARA 札拉 said...

Signorina Syima :

huwaa~

2 jam aku nak sampai ke sana kak~

alahai~

ZARA 札拉 said...

tasikmerah :

hahaha~

apa kamu pk kak?

ZARA 札拉 said...

miss lolly a.k.a luvfareda :

^__^

thanks syg!

ZARA 札拉 said...

░♥si lampu neon♥░ :

maksudnya aku dah tua~

kamu muda lagi syg~

ZARA 札拉 said...

~ Hariza ~:

Thanks sis!

hadiah mana?

hahaha~

ZARA 札拉 said...

zamspotte :

samalah dengan aku~

ZARA 札拉 said...

Tirana :

hehehe~

betul tu kak~

ZARA 札拉 said...

Lifesaver :

gi jumpa kamu kak~

boleh?

ZARA 札拉 said...

Anike MK :

hahaha~

laling kat rumah?

jeles~

ZARA 札拉 said...

zan-xray:

hahaha~

haruslah~

bang, jangan lupa janji bang~

ZARA 札拉 said...

Richeal Phil @ Ritz ^-^ :

mestilah simpan Ritz syg oit~

berharga tu~

ZARA 札拉 said...

anaklaut :

terima kasih anak laut~

sangat terharu~

KhairiL's said...

semakin tua kamu zara :)
hehe

ZARA 札拉 said...

KhairiL's :

semakin kacak aku Jambu~

hahaha~