Tuesday, September 01, 2009

"Kamu Ada Adik Beradik?"


Petang semalam budak Razif datang lagi ke rumah kami. Dia datang mengaji di sini. Kami adik beradik sedang beristirehat di ruang menonton peti kaca bersuara.

Sesi mengaji bermula. Dia berhadapan dengan Emak dan kami hanya membiarkan dia meneruskan sesi pengajian bersama Emak. Sebelum berpindah ke baris seterusnya, dia berkata sesuatu kepada Emak.

Razif : Lepas ini saya nak balik Melaka, Cikgu.
Emak : Balik Melaka? Balik rumah datuk ke?
Razif : Nak pergi sekolah abang, hantar duit pada dia.

Ayim tiba-tiba menyampuk.
"Tu bukan balik Melaka, itu kan pergi Melaka".

Dasar kanak-kanak. Pahanya dicubit kecil dan direnung tajam oleh kami. Ayim senyap dan menumpukan perhatian ke kaca peti bersuara menayangkan Si Kuning Berseluar Petak.

http://algraphixdecals.com/catalog/images/mickeypeopledisplay.jpg
Gambar dari SINI

Nano bertanyakan soalan kepada Si Razif.
Nano : Eh, kamu ada berapa adik beradik Razif?
Razif : Tiada.
Nano : Tadi kata ada abang?
Razif : Ya, ada dua abang, tapi tiada adik.


Oh Tuhan, berikanlah kami kesabaran dari ketawa menggila di bulan Ramadhan yang mulia ini.
Aduhai...

Zara : Penulisan sebelum ini bukan bermakna aku dirundung hati yang gundah gulana. Hanya memberikan tumpuan kepada penulisan dalam mencari makna diri sejati. Mungkinkah akan bertemu dengan sesuatu yang pasti?

66 comments:

olin said...

hahaa.. budak2~

comel betul razif..

mEiZ SHA said...

hehehe
sgt lurus bendul laa itu budak sayang..:)

amek laa pic dia..mau tgk sape razif tu..:)

MOKCIK AZWA said...

Assalam..

hehehe...lurus bendul betoi budak Razif nie kann...hehehe

zamspotte said...

hahaha... jangan guling2 bulan ramadhan, nanti makruh plak pahala puasa...

ZARA 札拉 said...

olin:

hehehe~

gilak aku~

ZARA 札拉 said...

mEiZ SHA :

sangat lurus~

aduyai~

ZARA 札拉 said...

MOKCIK AZWA :

rasa mau belasah dia palk Mokcik~

hahaha~

ZARA 札拉 said...

zamspotte:

errr~

makruh ke?

ashie023 said...

ahaha..sabo jelah...

kenapa gundah gulana dak zara weh..cheer up...

imHepPie said...

haha..kelako gila itu razif..mesti chumel kan

ZARA 札拉 said...

ashie023 :

hehehe~

aku happy~

^_^

ZARA 札拉 said...

imHepPie:

hehehe~

daku harap beliau kira comel lah~

haha~

Jard The Great said...

pandai budak tu menjawab ek.. ahaha

ZARA 札拉 said...

Jard The Great :

amatlah sgt~

hahaha~

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

KAHKAHKAH...budak lorat camtu, besor mesti bijak =D

ZARA 札拉 said...

Blog Anuar Kamaruddin™ :

hahaha~

agaknya lah Nuar~

Lifesaver said...

hehehe..razif ni leh masuk raja lawak le

mira amair said...

si Razif itu mcm adik bungsu Ceq..sdah besar masih blur..huhuhuhu..

ZARA 札拉 said...

Lifesaver:

kalau dia masuk, aku tak nak vote~

hahaha~

ZARA 札拉 said...

mira amair :

rasa mau pang kan?

hahaha~

sI tEDI said...

ha ha ha ha!! eh eh.. over lak aku gelak.. hilang sopan..

eh eh.. melaka di mana razif. aku juga terasa nak bagi duit raya kepada abang kamu..

ekekekekeke

ZARA 札拉 said...

sI tEDI:

hahaha~

jangan tedi~

kang kurang ayu kamu~

Ihiks~

.palisevenfold. said...

budak tu kalau dapat kat aku, mmg aku gigit2 telinga beliau kasi cerdik.

hehehehe

Anike MK said...

Namapon budak2...ha3!
suh dia mengaji betul2..

=)

itafukada said...

comeyyy...=)

sharamli said...

razif yg p0se tp mkn nugget tu kn?

c0mel~~~~

mRs.jUkoGYu said...

budak2 mmg cumil...;)

PETAK.! said...

Hahaha.PETAK tiada adik beradik juga.Sebab PETAK anak bongsu.:DD

░♥si lampu neon♥░ said...

aku takde abang, tapi ade brother..

i.am.belle said...

xD razif yg naif.

zan-xray said...

razif tu berada dalam dunia dia sendiri...
harap dia membesar sebagai johan.. jgn jadi johan raja lawak udehhh

addyaholix said...

alahai razif. so sweet =)

khaLifah feDi said...

hahahha........adehh gelak saya dgn budak razif nie..!!!

bijen m. said...

ciss betul.
|-(
hahahaha.

atty's said...

adeh..nak tergolek den nie hah..nasib ade bos..

Precious said...

Budak2 memang sangat kiut! Suker!!

saffa said...

Kanak2 mmg comel!

zam.enol.arep said...

sape do raziff?
ak pasti tempeleng tegkuk bliau bile balek kg nanti...haha

GiGGLe GaL said...

gila tersedak aku makan mamee nih... klu aku tu, da bantai gelak guling2.. tu pasal la aku x dpt jd cikgu...ekekekeke

PUSANG-gala said...

so I guess this is your blog in your local language.....looks cool. despite the fact that I cant understand it......lol

k.e.r.i. said...

lain kali tanya abang-berabang.

Monkey D Luffy said...

hahaahaha

sengal itu budak

Chem5007 said...

huhu..x tahu nk komen blog yg maner satu..pilih ni la sebab nmpak cute jer..hehe.

ZARA 札拉 said...

.palisevenfold.:

tolonglah pali~


tolong gigit dan lanyak sekali~

ZARA 札拉 said...

Anike MK:

baik syg~

akakn ku pesan pada dia~

ZARA 札拉 said...

itafukada :

hahaha~

agaknya lah syg~

ZARA 札拉 said...

sharamli:

ya~

budak itu sha~

ZARA 札拉 said...

mRs.jUkoGYu :

kadangkala boleh bagi sakit jantung juga~

ZARA 札拉 said...

PETAK.! :

hahaha~

jangan jawab camtu Petak syg~

ZARA 札拉 said...

░♥si lampu neon♥░ :

bagus kamu Neo~

ZARA 札拉 said...

i.am.belle :

hahaha~

memang~

ZARA 札拉 said...

zan-xray :

kalau dia masuk Raja Lawak~

sumpah~

aku takkan vote dia~

ZARA 札拉 said...

addyaholix :

hahaha~

sengal aku rasa bang~

ZARA 札拉 said...

khaLifah feDi :

hahaha~

harus mahu gila aku~

ZARA 札拉 said...

bijen m.:

cis kek sungguh~

ZARA 札拉 said...

atty's:

jangan tergolek kak~

ihiks~

ZARA 札拉 said...

Precious :

aku palk pening kak~

hik hik~

ZARA 札拉 said...

saffa:

kalaulah budak ni masuk kategori Comel~

ZARA 札拉 said...

zam.enol.arep :

cucu arwah Tok Melah~

sila lempang beliau sekali enol~

ZARA 札拉 said...

GiGGLe GaL:

hahaha~

makan megi~

seb abek aku check jam pukul 8 lebih ko komen kak~ if tak dah suspicious~

ZARA 札拉 said...

PUSANG-gala :

yup dear~

anyway, I guess u can translate it~

=P

ZARA 札拉 said...

k.e.r.i. :

lain kali aku tanyakan~

hahaha~

ZARA 札拉 said...

Monkey D Luffy:

memang kan kapten?

=p

ZARA 札拉 said...

Chem5007 :

hahaha~

terima kasih Chem!

hidayah said...

adoooiii...
susah betul la ckp gan dia

ZARA 札拉 said...

hidayah :

hahahah~