Thursday, October 08, 2009

Isinya Besar, Batangnya Halus - Nikmatnya Terasa Hingga Kini : Memang Sedap Sayang!

Nikmat!
Sumpah sungguh nikmat!
Walaupun dinikmati di waktu pagi, tetapi nikmatnya terasa hingga kini.
Isinya yang tebal dan lebar - besar, batangnya yang halus sebagai pemegang.
Bila panas, masukkan ke dalam mulut dan nikmati dengan senyap dan enak. Sedap sungguh sayang!
Tarik isinya dengan gigi, kunyah dan letakkan batang lidinya ke tepi.

Tradisi kami di kawasan Muar - menikmati sate sebagai menu utama sarapan di mana-mana kedai yang menyediakan menu pagi di bandar ini. Memang sesuatu yang belum pernah aku temui di tempat lain.



Sate yang sentiasa akan ditambah oleh pemilik kedai apabila dilihat piring hampir kosong. Enak menikmati kesedapan makanan yang sering menjadi tarikan pengunjung ke daerah kelahiran aku ini. Pelbagai kedai makanan ini memang menerapkan dasar perpaduan.



Oh, ini apa yang aku nikmati pagi tadi. Lontong. Oh, memang enak ditambah dengan kehadiran sate itu.
Sumpah! Memang sangat enak. Malangnya, air barli yang asli sudah tidak disajikan di sini lagi. Oh, mengenai perpaduan yang aku nyatakan tadi, kebanyakan kedai sarapan pagi di bandar kecil ini dikongsi oleh dua bangsa yang berlainan. Melayu menyediakan makanan, dan Cina menyediakan minuman. Begitu juga kedai yang aku kunjungi ini.



Oh, sebelum berpisah, perlu letak wajah budak yang kelaparan ini sebagai pemanis penulisan. Oh, itu hanya ayat penyedap hati, penyegar jiwa tetapi membunuh golongan tertentu. Sila abaikan pesanan tidak bertauliah itu. Selamat menempuhi hari Jumaat sahabat sekalian. Maaf jika penulisan kali ini banyak merapu dari berkongsi ilmu.

Zara : Rasa kurang sihat mencengkam diri secara tiba-tiba. Kasihan pada Si Kosong juga. Khabarnya juga tidak mempunyai kesihatan yang sempurna. Moga kami berdua cepat sembuh hendaknya. Oh, ada yang menyatakan penulisan aku sungguh skema. Rasa mahu tersenyum pula.

101 comments:

☺[ai][sUmi]☺Chan said...

nih ke lontong.. sumi tau mkn jerk.. hihii~ xtau namanye :P

Pocket said...

adik,
sesunggohnya tajuk mu itu mengundang gundah gulana ketika menunggu page ini di'load'
But knowing u, i kinda expect the worst.

sate tak leh makan pagi, i somehow refuse to accept that.

sate makan malam lah!!:) heheh:)

sI tEDI said...

dekat sini sate makan malam.. lontong pagi petang siang malam pun boleh.. ekekekekek

sharamli said...

0it makcik..
bleh x jgn upl0ad gamba makanan...

ha3

ashie023 said...

er??tajuknye..er..baiklah...kite trus ke topik sate ari nih...hehhe...ambe dok penoh makang sate waktu pagi..tp kalu nasi himpit, oooo..sokmolah...

intan izani said...

tak reti nak makan sate waktu pagi..
;)

amir said...

argghh! x kisah la makan pagi petang atau malam!
sedapnya!!B)

.palisevenfold. said...

aku tahu ko ni akan giler blowjob nanti. hahahaha! ;p

cik eja^_^ said...

hehe... makan sate pagi2..
amboi kak zara nie :)

cik ian@aH Lian~ said...

sayang,
kamu makan lontong?
bukankah ader nasi di situ...

eheks...lebur diet nasi itu kah?

azuan said...

sate aku akan makn tak kira masa haha..

abcdeftyyhahh said...

bestnyee

kalau dekat tmpt terkenal sate (kajang) *seperti dlm gamba ku)
da xsesedap dahulu.....

PETAK.! said...

Erk.Batang.:DD

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

aduss tajuk itu ...*_*


sate di waktu pagi ??...

imHepPie said...

ishh lapo lak..mcm mau kensel je posa bsok..ahaha

Aku Beskot™ said...

wahh..
mkn satay x ajak..
terliur je tgk satay tuh..
nyum²..
hoho..

muar ktne eh Zara??

aku said...

mak ai tajuk!!!
hehehe
meh umah aku, kita pekena sate kajang.

Muzam said...

tajuk macam mastika....isi macam majalah saji plak...*kecewa*

farah said...

lapar la pulak.

:D

Airland said...

kenpa aku selalu terpengaruh & trpedaya ng tajuk en3 mu itu??

bijen m. said...

nak tgk hasil sila klik sini
hehehe.

Pais Chaos said...

lontong nampak menyelerakan tekak..ahhh

Nabil Fizri said...

lontong!!!!!!!

Tekkaus said...

Fulamak! Kenapa tiba-tiba tunjuk gambar satay pulak? Buat saya lapar aje. :p

arque said...

sarapan makan sate.biar betik.
tak pernah aku jumpa.
two thumbs up lah.
zara,ade lencane jalan2 cari makn tak kat situ.hehe. ;P

meo188 said...

nakai nye cik zara :p

ZARA 札拉 said...

☺[ai][sUmi]☺Chan:

hehhe~
ya cayang~

itu lontong~

ZARA 札拉 said...

Pocket:

hehhee~

jangan gundah gulana bang~

ZARA 札拉 said...

sI tEDI :

moh layan makan pagi2~
sedap woot~

ZARA 札拉 said...

sharamli :

oit maksu!
jom makan!

ZARA 札拉 said...

ashie023 :

makang sate pagi baru syiok~

ZARA 札拉 said...

intan izani :

lain tempat~
lain cara~

ZARA 札拉 said...

amir :

meh datang Muar jom Mir~
kak tunggu kamu~

ZARA 札拉 said...

.palisevenfold. :

Blowjob?
Wak lu Busuk~
hahaha~

ZARA 札拉 said...

cik eja^_^ :

eh, ada ritma disitu~

ZARA 札拉 said...

cik ian@aH Lian~ :

udah lebur kak~
demi membuatkan hati si kosong senang dengan daku~
=)

ZARA 札拉 said...

azuan:

bagus2~
bleh jadi geng~

ZARA 札拉 said...

abcdeftyyhahh :

yang tradisi masih sedap~
percayalah~

ZARA 札拉 said...

PETAK.! :

Ya?

=)

ZARA 札拉 said...

a.z.r.i.n.a.03.07 :

Tajuk bukan isi kak~

=)

Yup~

ZARA 札拉 said...

imHepPie:

oit~

puasa2~

ZARA 札拉 said...

Aku Beskot™ :

hehehe~
udah terliur ke?

Muar?
tempat sate ke tempat daku?

ZARA 札拉 said...

aku :

haha~
tajuk bukan penentu segala~

ZARA 札拉 said...

Muzam :

hahaha~
relakslah Muzam~

=p

ZARA 札拉 said...

farah :

hehehe~
moh makan skit sayang~

ZARA 札拉 said...

Airland:

hahaha~
tajuk sahaja~

ZARA 札拉 said...

bijen m.:

ku udah sellau skodeng~
hahaha~

ZARA 札拉 said...

Pais Chaos:

sangat2 woot~

=)

ZARA 札拉 said...

Nabil Fizri :

sate!!

hehehe~

ZARA 札拉 said...

Tekkaus :

mari makan bang~

=)

ZARA 札拉 said...

arque:

hahaha~
yang lencana jalan2 cari makn maybe kat kedai lain~
meh la wei~

ZARA 札拉 said...

meo188 :

nakal ke?

cik intan (◡‿◡✿) said...

.warghhhhhhhhhh nak sateeeeeeeeee

[z@ck] said...

aku pernah makan mee bandung untuk breakfast..end up muntah tepi jalan..x bley terima makanan berat pg2 buta..

if satay tu..boleh di consider lagi kot

ZARA 札拉 said...

cik intan (◡‿◡✿):

next time kita makan sam2 sayang~

ZARA 札拉 said...

[z@ck] :

alahai~
ciannya~

atiQah adNan said...

bestnye sate tu..
kalau akak makan dah takleh senyum da macam semanis senyuman zara tuu..

ms ct said...

zara...baru semalam akak mimpi makan sate....seronoknya di muar pagi-pagi dihidangkan sate...penang pagi-pagi nasi lemak..roti canai..erm..mungkin akak harus terjah ke muar..

k.e.r.i. said...

siot je tajuk.
buat mata aku jadi bulat pagi-pagi macam ni.

ZARA 札拉 said...

atiQah adNan :

hehehe~
akak lebih manis dari saya kak~
jom makan~

ZARA 札拉 said...

ms ct :

silakan terjah kak~
best tau~

ZARA 札拉 said...

k.e.r.i. :

hahaha~
relaks keri~
hahhaa~

miss zahidah said...

huhuhuhu....
nak jugak sate....

ZARA 札拉 said...

miss zahidah:

meh makan sini~

Paan said...

Hoh! Ingatkan cerita xxx tadi...hampa...

ZARA 札拉 said...

Paan:

hahaha~
takkan hampa gas kot?

mEiZ SHA said...

enaknyer..;)
jd lapa plak zara...;p

~" AzreeNeerzA "~ said...

cedap nyer ... makan tak ajak pun ehhh ... nak jugakk ... heheheheh

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

dah tau mesti sate punyer...cik zara kan baek orangnyer...hikhikhik =D

cHeRyNa PiReS said...

sha bantai je, pagi petang siang malam. tp masa dok kajang dulu...sha mereject satay! sbb dah muak..huhuhu..

* nieh adalah blog muar yang ke-2 pasal satay di waktu pagi:)

MOKCIK AZWA said...

Zara,

bila mokcik ke muar, kamu harus membawa mokcik menikmati makanan yang kamu pamerkan ini...mesti....

itafukada said...

owh my dear zara..
entri mu kali ni btul2 buat air liur ku menitis ke'hungry'an.hikhik..
tu la.tnye akak ipar, beliau pun kate sate tu dibuat sarapan.bg kami org phg ni, sgt pelik juadah itu di pagi hari.terkujat usus perut.hikhik..

cpy/pst said...

alamak sate!...
lame gak tak makan....*meliur*

hidayah said...

mau mau mauuuuu

oh lepas ni bole ke satay kajang ni. tp dlm kandungan tiada bayi tau. hikhik.

sangat sehati sejiwa bersama si kosong

wish korang 2 baik cepat yeee... rjin mam ubat panadol... perut kosong pun bole...

[S]itie [B]Um [B]Um said...

zara!! belanja la aku sate!!! hehe

niesz said...

sedap nyer sate tu..
nk2!!

Shahira said...

zara!!!
ur tajuk adohaiiiii sgt menggiurkan minda tak kire sape2 yg membaca!
cool gile!
hahaha.
bengong gak ek otak ko ni.
;)

ZARA 札拉 said...

mEiZ SHA :

hehehe~
meh makan jom kak~

ZARA 札拉 said...

~" AzreeNeerzA "~ :

hehhee~
meh makan meh~

ZARA 札拉 said...

Blog Anuar Kamaruddin™ :

hehehe~
maceh bang~

ZARA 札拉 said...

cHeRyNa PiReS :

ye ke sayang?
meh sayang~
makan meh~

ZARA 札拉 said...

MOKCIK AZWA :

baiks Mokcik!

ZARA 札拉 said...

itafukada :

hehehe~
lain tempat lain cara~
uhuks~

ZARA 札拉 said...

cpy/pst :

hehehe~
meh makan meh~

ZARA 札拉 said...

hidayah :

ni iklan panadol percuma ek yaya sayang?

hahaha~

ZARA 札拉 said...

[S]itie [B]Um [B]Um :

wokey!
dtg muar~

ZARA 札拉 said...

niesz :

moh2~
hehhe~

ZARA 札拉 said...

Shahira :

hahaha~
dasatkah daku?
biasa je~

JiEjAh_DeEn said...

dammmmmmmmmm..satey itu membunuh jiwa akakmu ini :D

ZARA 札拉 said...

JiEjAh_DeEn:

hahaha~
kali pertama ku dapat wat kak tak tahan!

atty's said...

pagi ke tu zura..kat kajang ni satay kalo ade pun juai .seawal kol 11am..

ZARA 札拉 said...

Kak Atty:

pagi tu kak~
sebelum pukul 7 org dah start bakar dah~

penjenayah merah jambu. said...

zara,ni kedai kat muar yang tepi jalan tu ke?
yang ada melayu jual sate kat luar,dalam dia cina buat air,melayu masak.mee goreng dia sangat sedappppp!udang,sotong bersepah,telur lagi,ya allah,rindu gila nak makan kat situ.eh..eh..kita bercakap tentang kedai yang sama ke? :)

ZARA 札拉 said...

penjenayah merah jambu.:

mungkin juga sayang~
memang banyak sangat kedai sate woot~

diya said...

mao sate enak jugak..sila hantar ke sini :)

miera a.k.a merr said...

waaaa.......sgt sedap...suka lontong....suka sate..........

Noorlaila Mohamed Nor said...

sedapnya~~
lama tak makan
tapi esok ada open house
yeayyy!

ZARA 札拉 said...

diya:

datang beb~

ZARA 札拉 said...

miera a.k.a merr :

jom Merr~

lepak jom~

ZARA 札拉 said...

Noorlaila Mohamed Nor :

hehehe~
pasti ke open house tu buat satay?
hahaha~

Chef Az said...

puasa pertama... godek2 kuar page ni... haha T_____T