Wednesday, October 14, 2009

Sukarnya Menguruskan Hati Walaupun Hakikatnya Ia Cuma Segumpal Darah Yang Lembut

Sukarnya menafsirkan hati yang kadangkala sering celaru.
Sukar membendung perasaan bila memandang hati yang terdampar beku dan dingin di dalam kotak berbentuk empat persegi itu. Pintunya berkunci tetapi kuncinya terbiar sepi.

http://customersrock.files.wordpress.com/2006/12/keys-heart.jpg
(Gambar penghargaan di SINI)

Ada tangan yang membuka pintunya, melihat ke dalam ruang itu tetapi hati masih tidak mahu disentuh oleh sesiapa. Ia kekal menunggu adakah ada tangan yang cuba menarik ia keluar. Memberikan layanan yang sepatutnya yang diterima kerana dia adalah hati. Segumpal darah yang membentuk siapa dia - yang memberikan bentuk yang nyata dan sifat yang terbuka.

Hari ini dia lihat ada tangan yang menarik dia keluar.
Ada tangan yang membuat dia bersumpah tidak akan merindukan kedinginan yang menyelubungi hidup dia yang telah mati saat dia berpisah dengan jasad. Hati memang sifatnya merindui. Dia rindukan suasana yang panas, yang mendamaikan kerana dia tahu tempatnya di situ. Hati berjanji tidak mahu biarkan dirinya disentuh oleh kedinginan yang menusuk hingga ke dasar diri.

Hati diletakkan di tempat yang buat dia lega.
Tempat yang buat dia melupakan kesejukkan yang mencengkam dia entah berapa lama. Dia benci mahu mengira dan menghitung detik yang memualkan itu. Tidak mahu mengingat kisah lama yang menjadikan dia seperti hari ini. Dia hanya mahu ketenangan.

Tangan itu memegang dia.
Dia merasakan tangan itu membuatkan dirinya aman. Panasnya tangan itu.
Sentuhannya sungguh cermat dan dia senang diperlakukan dengan baik. Bukan seperti suatu ketika dulu.
Benci!

Hati dibaringkan agar dia dalam keadaan terjaga sentiasa. Hati tahu sudah tiba saatnya dia menunaikan tanggungjawab yang terpikul sejak azalinya. Dia tahu ini pengakhiran yang bakal dia terima. Dia sedar dan dia redha dengan apa yang dilalui kerana hati tugasnya merindui. Ah, tangan yang panas dan mendamaikan itu rupanya satu tangan yang gagah menghiris dan memotong setiap inci dirinya. Kental tangan itu cuba memisahkan bahagian dirinya yang cuma segumpal darah - lembut, lembik dan tidak bermaya.

Hati sedar, ini pengakhiran yang menjadi pilihan hati.
Saat dirinya terpisah dengan anggota sendiri - inilah saat dia bakal bersatu dengan pemiliknya.
Ini saat dia bakal berdepan dengan laluan yang berbahaya tetapi mendamaikan.
Hati menjerit - aku mahukan ketenangan dan suasana yang panas kembali. Biar aku hangat kerana aku sudah penat terbiar kesejukkan dan kedinginan.

Terima kasih kerana kamu buat aku menikmati hidup yang indah.
Terima kasih kerana aku bakal menemui cinta yang pernah tumbuh dalam hidup aku yang dikelilingi oleh padang menghijau. Terima kasih kerana buat aku hangat kembali. Diri ini mungkin milik mereka berlima di bawah ini. Walaupun keliru milik yang mana tetapi masih milik salah seekor dari mereka. Moga hati yang terpisah bakal bertaut kembali walaupun bukan seperti dulu.


http://www.imadedinner.net/wp-content/uploads/2009/06/cow_cute_cake.jpg
(Gambar penghargaan di SINI)

Rempah tumis semerbak menyelubungi diri.
Oh, ini suasana hangat yang aku nanti. Hati kini diselubungi kepanasan dan sedia disaji buat santapan mereka yang berhak.

Zara : Diri sedang meniti takah-takah penyembuhan dalaman dan luaran. Harap semuanya berjalan seperti yang dipanjatkan dalam doa ketika sujud dan usai memberi salam. Walaupun kurang sihat, tugasan memasak seperti biasa dan maaf, hati lembu goreng berempah tidak dapat ku nikmati petang tadi. Masih berpantang untuk sembuh.

100 comments:

Pocket said...

pocket membaca ngan penuh penghayatan,
walaupun mata ini mengantut,
tp ku sekang kan juga,
mulanya ku bayangkan watak utama sebagai hati..
tp entah bila watak utama menjadi sepotong daging yg org potong potong atas chopping board.
'Hati dibaringkan agar dia dalam keadaan terjaga...'

dan tika ini, pocket nampak macam hati lembu dah, eh?

ooiii!!! jangan dera minda videographic ini!!
sabor sabor.. phew!! penyabaran berjaya, budak demam gi tido!!
kang lambat baik.

keSENGALan teserlah.. said...

waaaa..
ayat sgt indah n have the deeper meaning..
suke2..

zino said...

hati org muda memang macam tu hehe

Samaira said...

hati mmg sukar utk difahami
walau hati itu aku yg punya
...........................

Manusia said...

rambut sama hitam,
hati lain3..

intan izani said...

mendalam maknanya tu...

jaga hati org sekeliling cik zara bebaik...

{lumut} said...

oh hati berempah...lazat ker?hee

{lumut} said...

jgn sedih ye syg..aku tiada kekuatan utk ku pinjmkn..huhu

imHepPie said...

sweetnye ayat zara..btol kalo tersalah ikut kata hati mesti merana diri..
waa zara tgh bahgia eh skang...besh2..

imHepPie said...

sweetnye ayat zara..btol kalo tersalah ikut kata hati mesti merana diri..
waa zara tgh bahgia eh skang...besh2..

et said...

ermm..hati ku xnk kuar lg..xnk org bukak kunci..xnk tgn yg hulur jugak..xmau2..

nk biar je hati dkt tpt yg patut..xmau2..haha..emo2~

eh2..cik zara ngh bahgie ek..tumpang suke..^^

etomyam said...

alamak cantiknya kek...bila boley makan ni..teringat pulak lagu Jagalah hati...yang kump nasyid indon bawa tu..best jugak

miera a.k.a merr said...

kah3.......ati daging si lembu tu yg ko canangkn,....hehe...
syabas zara... salute..tabik springgggggg~~ aku suka ayat ko....

arque said...

ades.ingatkan hati ape tadi.

hati-hati di jalan raya ya! ;P

cintaAnna said...

kamu mulakan lagi...dan lagi...
Namun aku masih tidak jemu ke sini..


hehe he eh eh ehe

ms ct said...

hati sukar ditafsir dan sukar di mengerti...namun hati yang menjadikan manusia itu sempurna....tanpa hati tiada emosi....


zara...malam tadi dapat makan sate lagi..hik..hik...hik...semunya sebab coretanmu dan gambarajah di blog kamu dik...

cik eja^_^ said...

ermmm hati yang penuh dengan emosi :)

Tekkaus said...

Memang lumrah manusia. Kita ni terlalu sukar untuk difahami! :p

ZARA 札拉 said...

Pocket :

hahaha~
kesian abangku menahan diri yang mengantuk tetapi kecewa apabila menyedari ianya adalah manifestasi seketul hati lembu~

=)

ZARA 札拉 said...

keSENGALan teserlah..:

terima kasih...

=)

ZARA 札拉 said...

zino:

...tapi ini hati lembu Uncle~

=)

ZARA 札拉 said...

Samaira :

bila hati bergabung menjadi yang sepatutnya~

alahai~

ZARA 札拉 said...

Manusia :

tapi lembu ada macam2 kaler~

=)

ZARA 札拉 said...

intan izani :

hahaha~
baik kak~

ZARA 札拉 said...

{lumut}:

ku tak makan~

sebab tengah pantang~

hehehe~

ZARA 札拉 said...

{lumut}:

tak~
tidak bersedih~
hanya meneliti sikap aku kembali~

ZARA 札拉 said...

imHepPie :

hehehe~
sweet ke daku ni Mimie syg?

ZARA 札拉 said...

imHepPie :

hehehe~
ini hati lembu~
bukan hati aku~

ZARA 札拉 said...

et:

hehehe~
dak et ni~

doctor, saya nak pembedahan~
=)

ZARA 札拉 said...

etomyam :

hehehe~
best2~
lagu tu memang best~

ZARA 札拉 said...

miera a.k.a merr:

hehehe~
ko antara yang menyedari apakah yang aku maksudkan~
bagus2~

=)

ZARA 札拉 said...

arque :

hahaha~
hati2 buat kamu juga~

ZARA 札拉 said...

cintaAnna:

hehehe~
Anna sayang~
Woot!

ZARA 札拉 said...

ms ct :

hehehe~
alangkah senangnya hati kamu kak~
ah, mesti lazat kan?

ZARA 札拉 said...

cik eja^_^:

hahaha~

dan berbau kari~

ZARA 札拉 said...

Tekkaus:

itu manusia~
kalau lembu bagaimana ya?

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

hati lembu hujongnya! chait! pantang kene ingat =D

ZARA 札拉 said...

Blog Anuar Kamaruddin™:

hahaha~
berpantang ni bang~
hehehe~

=)

cHeRyNa PiReS said...

zara sayang...

apasal kak sha rasa macam nak makan hati bila baca posting nieh...adui dik...

* nieh story kempunan tak dpt makan hati goreng rempah ek?

ke kak sha yg silap?

ZARA 札拉 said...

cHeRyNa PiReS :

hehehe~
ku potong hati tu kak~
ku tolong masak, tapi tak dapat makan~

hahaha~

Jard The Great said...

zara.. BM aku 4 ja masa SPM.. hoho.. tp aku fhm kot entri neh.. ;p

en_me said...

milik lima jerrr.. ehehe

ZARA 札拉 said...

Jard The Great :

hahaha~
takde kena mengena dengan result SPM le Jard~

ZARA 札拉 said...

en_me:

haha~
yang nampak cuma lima jer~

puding roti said...

bukan main berdebar2 tadi. hee

Lifesaver said...

berpantang utk sembuh dik???maksudnya?

Paan said...

Dah ramai yang komen, so ni je la komen I. Woohoo!

ZARA 札拉 said...

puding roti :

hehehe~

aduyai~

ZARA 札拉 said...

Lifesaver :

ake sedang sakit kak~

chicken pox~

ZARA 札拉 said...

Paan:

hahaha!

Wewiit!

Ftyyhahh said...

sangat mendalam.
terima kasih kakak.
:)

ZARA 札拉 said...

Ftyyhahh:

Terima aksih atas apa dik?

=)

cik intan (◡‿◡✿) said...

.wahh sgt makan dalam ayat neh
.sastera sungguh

.kamu amek sastera ke dulu syg?
.makan tahun mahu pahamkan ;p

Neutral Daily said...

Salam,

Artikel yang menarik..
Jika tak keberatan layari Neutral Daily sekarang dan linkkan blog kami di blog anda.
Terima Kasih..

"Informasi Neutral Tanpa Kepentingan"
http://neutraldaily.blogspot.com/

Uruchimaru @ kf said...

hatimu kalbu hehehe =p

ps:-mcm pna tgk picture itu tapi dimana yer ..lalala

ZARA 札拉 said...

cik intan (◡‿◡✿):

hehehe~
ku amik Sains dulu sayang~

=)

ZARA 札拉 said...

Neutral Daily :

Terima kasih sudi singgah ke sini~

ZARA 札拉 said...

Uruchimaru @ kf :

hehehe~
di mana ya?

arnamee said...

Salam zara..

kamu, bertuah yang dapat menarik segumpal hati itu, walau baru 2 bulan :)

kamu, semoga melalui detik penyembuhan dengan cermat. mengapa ya, daerah entri terbaru anem hampir sama dengan kamu.

topik hati;p
kebetulan..;
wallahu'lam.

jaga hati itu, jangan biar rapuh.lagi.

et said...

hik3..nk bedah ape kak?

zafa said...

nape xleh nk comment kat shotmix tu ex...
tekan je jd gini,,

Your IP address 203.82.91.103 has been banned from this shoutbox.

Please try again later

bleh bantu?

miss zahidah said...

penat aku memahami sayang...
alih2 hati lembu lak upanya....
heheeheheh
tapi sa nya cam da maksud lain tersembunyi...

p/s: ni blog baru aku...jemput singgah2....

zeqzeq said...

HAti....warna..

????//as-salammm komen pertama..

ashie023 said...

aku baca entri ko, slalu buat aku in the deep thought..auww..nice one..buat aku manyak pikir...hehe..

susahnya nak paham hati dan perasan org..malah tuan empunya diri pong susah nak paham hati masing2..ahaha...aku jugak lah tu..

ashie023 said...

aku baca entri ko, slalu buat aku in the deep thought..auww..nice one..buat aku manyak pikir...hehe..

susahnya nak paham hati dan perasan org..malah tuan empunya diri pong susah nak paham hati masing2..ahaha...aku jugak lah tu..

Coffee Girl... said...

Sweet... nicely written Zara. :-)

ZARA 札拉 said...

arnamee:

ye ke sayang?
alahai~

tak mengapa~
mungkinkah ada hubungan antara kita berdua?

ZARA 札拉 said...

et :

bedah hati boleh?
hahaha


=)

ZARA 札拉 said...

zafa:

eh, ye ke zafa?
alahai~
nanti ku periksa~

ZARA 札拉 said...

miss zahidah :

hahaha~
takde maksud tersembunyi pun sayang~
hahaha~

ZARA 札拉 said...

zeqzeq:

salam~

terima kasih singgah~

=)

ZARA 札拉 said...

ashie023 :

hehehe~
maceh Ashie~
kamu sellau buat aku kegilaan dengan lelaki kacak~

ZARA 札拉 said...

ashie023 :

hehehe~
bahagian hati juga benda yang paling sukar aku mengerti~

ZARA 札拉 said...

Coffee Girl...:

Thanks a lot darling!

sI tEDI said...

aku taksuka makan hati. tapi yup! akusuka hati aku!
moga hati kamu juga aman dah bahagia di sukai oleh org lain!!

Precious said...

Suka hati lah! Hati ini memang susah dijaga, cepat terguris dan mudah terasa. Suka hati lah!!

♠ y.a.n.i.e putrajaya ♠ said...

kakak mu masih lagi mencari pemegang kunci yang sesuai....

hu hu hu

=[

ber_uwang said...

bak sini ati tu,,

DeeN said...

Hati lembu sedap kalo di masak ... masak ... er.. masak ... masak ape yer? Ekekekeee...!!

Sila berpantang dgn jayanya yer, cik adik maneeeessss!!

sharamli said...

ni entry jiwang ke x ni?
x kn?

ZARA 札拉 said...

sI tEDI:

baik sayang~
akan ku jaga dan belai~

ZARA 札拉 said...

Precious:

pergh~
ayat emo tu kak~
=)

ZARA 札拉 said...

♠ y.a.n.i.e putrajaya ♠ :

alahai kak~
insyaALLAH bakal ketemu nanti kak~

ZARA 札拉 said...

ber_uwang :

err..

nak buat apa?

ZARA 札拉 said...

DeeN:

hahaha~

masak rempah~

hehehe~

baik kak!

ZARA 札拉 said...

sharamli:

tak syg~

=)

Da' daffodil D said...

sakit ye sayang? get a rest ya. hey, hati u milik i, bukan lembu 5 ekor itu ya!

ZARA 札拉 said...

Da' daffodil D :

hehehe~
baik sayang~


ahh, terlupa yang kamu milik aku, aku milik kamu~

Pais Chaos said...

ni kes jewang ni!!

Aku Beskot™ said...

patut la ak belek² komen ak xde..
ingtkn da kne delete..
upenye ak silap komen da..
nk komen kt cni tp terkomen kt entri bwh..

nape ak smakin keliru eh..
mcm da lost dlm blog ni je..
hehe..

mmg ssh nk tafsir hati..
kadang² ia tidak jujur dgn diri..
hoho..

ZARA 札拉 said...

Pais Chaos :

ni hati lembu~

jewang apakah~

ZARA 札拉 said...

Aku Beskot™ :

hahaha~

takkan lah aku delete pula~

=)

hidayah said...

oh zara kamoooo bercinta dengan hati yg keras ke ni

ZARA 札拉 said...

hidayah :

hehehe~
mungkin juga Yaya~

Angelosanora said...

dik ku doakn kau cepat sembuh dari penderitaan serangan varicella z yang indah namanya. dan ku doakan kau bernafas dengan lega bila menerima ketetapan di bumi J dan ku harap kunjungan ku membawa secebis cinta untuk mu............membahgiakan hek hek

ZARA 札拉 said...

Angelosanora :

hehehe~
terima kasih kak ku syg~
hehe~

GiGGLe GaL said...

ala.. hati je.. macam hati ayam tu... :P

tak caya, ko g tanya saudagar ayam.. ekekek..

ZARA 札拉 said...

GiGGLe GaL :

hahaha~

saudagar ayam hati dia lain kak


kih kih~

messyremo said...

err...

bole request peparu masak pedas kat sini?hehe

ZARA 札拉 said...

messyremo:

boleh2~

hahaha~