Thursday, November 26, 2009

Korban : Kamu Letak Banyak Imbuhan, Ia Akan Memberi Makna Berbeza. Eh, Fikir Guna Akal.




Salam semua.
Rasanya sudah ramai yang pulang ke kediaman asal masing-masing untuk menyambut kedatangan Hari Raya Aidiladha yang bakal menjelma usai Maghrib petang ini. Selamat bercuti dan jaga diri disebabkan kita tidak mahu meningkatkan penjodoh bilangan tatkala cuti umum negara tercinta.

Korban.
Itu kata asalnya.

Pengorbanan.
Ah, itu merujuk kepada perbuatan, simbol korban.
"Saya tutup blog ini sebagai satu bentuk pengorbanan terhadap apa yang awak semaikan, najis yang kawan awak lemparkan pada saya".
*muntah*

Dikorban.
Terkorban.
Mengorbankan.
Berkorban.
Dikorbankan.



Tahun ini kali pertama aku menunaikan ibadah korban di Kemboja.
Gaji daripada menjadi guru ganti. Alhamdulillah. Itu sahaja yang mampu aku lakukan.
Belum berkesempatan melakukan di dalam negara.
InsyaALLAH pada tahun mendatang. Doakan.

Gemuk macam lembu.
Bodoh macam lembu.

Eh kak, dulu menyusu badan sampai umur berapa?
Tak pernah minum susu lembu ke?
Itu khasiat lembu tu.

Eh bang, ada ke orang korbankan lembu kurus?
Mana ada kan?
Rugi bang.
Rugi.



Makan keju?
Makan.
Minum susu?
Minum.
Eh, bukan ke itu sumbernya dari lembu yang kamu kata tadi?
Bodoh ke kalau makan dan minum?
Macam tak kan?

Jadi, fikir dulu sebelum cakap.
Fikir.
Fikir guna akal yang dikurniakan Yang Maha Esa.
*senyum*

"Jangan pernah mendabik dada mengatakan anda yang terbaik kerana sekali anda menyatakan sedemikian, anda melahirkan berjuta musuh pemusnah."
(Zara Syed - 26 Nov 2009)



Zara : Hidup dengan lebih gembira. Dengan lebih nyata kerana sudah pasti, bila ada mulut yang gatal mahu bicara, bila ada tangan yang mahu memusnah - mereka sedang mengatakan hidup aku. Bukan hidup mereka.

57 comments:

cHeRyNa PiReS said...

tengah dok berfikir dulu sebelum bercakap nieh.

diam.

selamat kehari rayaan.

diam.

terlebih imbuhan.

selamat hari raya aidiladha, zara.

selamat mengorbankan.

diam lagi.

selamat menjalani ibudah korban, sis:)

zella said...

salam aidiladha dan selamat menjalani ibadah qurban utk zara...

xoxo ;p

Tekkaus said...

Selamat Hari raya Korban Zara. :D

[z@ck] said...

klu bab lembu ni..ak suka makan perut dia yg direbus..pastu cicah air asam..wahh..masyuk ok

qila~ said...

rye korban bleh dpt duet rye x..?? haha..slmt hari rya aidiladha =)

cik EPAL said...

nak tutup blog ke???

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

.slamat raya korban syg! ;)

niesz said...

btul2..pk dulu sblm ckp ka..tu br betul..ni x..kang main ckp je..ade lak la yg terase ati..emm...

salam aidiladha ye kak..
murni nyer keje akak kan..
lagi2 time raye korban nie..
hope eppy selalu ye akak cyunk!ehe..

mier@merr said...

salam aidiladha... :)


new look!!bru pasan... nice:)


xsuke susu..xsuke keju...

zamspotte said...

selmat hari raya korban Zara

GhOsToNe said...

selamat hari raya haji!!!!

sharamli said...

fikir dulu..jgn main lepas ckp je...
heee.salam aidiladha zara

ashie023 said...

selamat hari raya zara..

ambe ske gok starbucks..sebab ambe ske mocha...

^
xoxo ashie

ezany said...

erk.. kat kemboja.. biar btul ni..

milimilo said...

byk rupenye pengorbanan lembu utk manusia selama ni..haiya,xleh kesian kat lembu kang xleh mkn..

slmt hari raye,
slmt berkorban kakak..
c:

hans said...

selamat ari raya haji
eh,dkt kemboja ke?
belikan den souvenir
huhu

♠ y.a.n.i.e putrajaya ♠ said...

salam aidiladha buat aku ku cayang...si ZARA...

=D

YobSumo said...

salam aidiladha juga buat kamu.

LORD ZARA 札拉 said...

cHeRyNa PiReS :

hehehe~
salam hari raya juga sis~

LORD ZARA 札拉 said...

zella :

salam aidilfitri juga sayang!

LORD ZARA 札拉 said...

Tekkaus :

Terima kasih bang~

=]

LORD ZARA 札拉 said...

[z@ck]:

zack, kamu buat air liur aku meleleh


huhuhu~

LORD ZARA 札拉 said...

qila~ :

hahaha~

tak bleh~

=]

LORD ZARA 札拉 said...

intanurulfateha (◡‿◡✿) :

buat kamu juga sayang~

LORD ZARA 札拉 said...

cik EPAL :

eh tak cik epal~

=]

LORD ZARA 札拉 said...

niesz :

hehehe~
betul tu sayang~
jaga diri ya?

LORD ZARA 札拉 said...

mier@merr:

tak suka ya sayang?

alahai~

LORD ZARA 札拉 said...

zamspotte :

buat kamu juga bang~

LORD ZARA 札拉 said...

GhOsToNe :

Thanks!

=]

LORD ZARA 札拉 said...

sharamli :

buat kamu juga shafarina~

LORD ZARA 札拉 said...

ezany :

betul~

=]

LORD ZARA 札拉 said...

milimilo:

terima kasih mili~
kamu juga sayang~

LORD ZARA 札拉 said...

hans :

hahaha~
ku korban kat sana~
ku kat sini~

LORD ZARA 札拉 said...

♠ y.a.n.i.e putrajaya ♠:

buat kamu juga kak~

=]

LORD ZARA 札拉 said...

ashie023 :

ambe suka cappucino~

hehehe~

LORD ZARA 札拉 said...

YobSumo:

thanks Yob!

Daffodil D said...

cheese terbaik!

ps : bila balik malaysia sayang?

LORD ZARA 札拉 said...

Daffodil D:

aku kat Malaysia~

aku join korban di kemboja~

░♥si lampu neon♥░ said...

sape yang wat ko ni?? huh cissdale!

selamat ari raya ;)

LORD ZARA 札拉 said...

░♥si lampu neon♥░ :

makhluk2 yang menjijikkan~

hahha~

Tfaaaaaa said...

selamat hari raya korban kak zara ;)

bukan slalu org dpt peluang mcm tu.jgn lupe amik gmbr!
:P

LORD ZARA 札拉 said...

Tfaaaaaa :

kalau dorang letak gambar kat website dorang, kak tampal kat sini nanti~

hehehe~

i.am.belle said...

salam aidiladha lahling.

owh pedulikan banjingan yg hancing tu. stay cool xD

et said...

owh..lame x blaja imbuhan..ngee..sbb lame x blaja BM..suda bbrp taun tgglkn..(alasan je tu..) haha..^^

salam aidiladha kak zara..mooo~ ngeh3..

chokio_nia said...

hurmm..ain raye sorg je..eh2..tak2..ngan kawan..slamat ari raye akak..=)

LORD ZARA 札拉 said...

i.am.belle:

Thanks babe!

selamat hari raya to u as well~

=]

LORD ZARA 札拉 said...

et:

hahaha~
mooo~

Mooo~

LORD ZARA 札拉 said...

chokio_nia :

selamat hari raya juga sayang~

=]

naz said...

haha
selamat hari raya aidiladha.

LORD ZARA 札拉 said...

naz :

selamat hari raya juga naz!

zeqzeq said...

salam Raya Aidl Adha semua,

Zara, hati -hati nanti kena culik..

Dak Wan said...

Salam Hari Raya Aidil Adha Zara... Semoga depa tak kaco kamu lg k?

LORD ZARA 札拉 said...

zeqzeq :

hehehe~

baik bang~

LORD ZARA 札拉 said...

Dak Wan :

Moga2 camtu lah bang~

sI tEDI said...

salam aidiladha dak zara.. :)

LORD ZARA 札拉 said...

sI tEDI :

sama juga buat kamu sayang~

Lifesaver said...

selsmst berkorban dik