Tuesday, December 08, 2009

Majlis Perkahwinan Guru Bukan Tempat Kamu Buat Aku Berbulu.




Hari itu aku menemani Tuan dan Puan pemilik rumah menghadiri majlis perkahwinan.
Ada yang merupakan rakan aku sendiri.
Ada yang merupakan guru tempat tuan dan puan pemilik rumah bertugas.
Kebetulan, bertemu dengan rakan-rakan lama sewaktu sekolah ketika di rumah bekas rakan setugas tuan pemilik rumah.

Salam dihulur, saling bertukar tanya khabar masing-masing.

Kawan : Buat apa sekarang? Dah habis belajar?
Aku : Dah. Sekarang dah kerja. Kamu?
Kawan : Dah kerja. Kerja aku mesti tak bagus macam kamu. Kamu kan pandai. *ketawa mengekeh* 
Aku : (tersentak) Asalkan kerja, rezeki yang halal, dah cukup dah.
Kawan : Ala, mesti bagus punya kan? Tak macam kami semua yang kelas hujung ni.

Masa ini memang hati aku tersentak.
Tangan rasa mahu melempang orang.
Biar capai tombak dan parang yang digunakan tatkala persembahan menyambut mempelai.
Memang berbulu.
Sumpah!



Kawan, dah lebih enam tahun kamu tidak ketemu aku, adakah kamu tahu apa pekerjaan aku sekarang?
Pekerjaan aku hanya biasa agaknya berbanding kamu. Sejak bila aku memilih bulu dalam menjalinkan persahabatan? Sejak bila aku menilai taraf akademik kamu dalam berkawan? Kawan aku memang bersusun dari Kelas Peralihan sehingga ke Tingkatan Enam Atas, tapi pernahkah aku memilih mereka yang layak berkawan dengan aku?.

Tidak kawan.
Tidak pernah.
Aku tahu aku tidak secantik kamu.
Aku tahu aku tidak seramping kamu.
Tapi aku mahu kamu tahu yang aku tidak pernah memilih bulu.
Jangan pernah mencari masalah dengan aku.
Kalau kamu tidak mahu bertelur di dagu.

Zara : Kadangkala ini yang membuatkan aku menyampah untuk bertemu dengan mereka yang pernah menjalani kehidupan remaja bersama. Bila kita merendah diri, orang menuduh kita pelbagai. Bila kita bersederhana, orang mengata bermacam.

98 comments:

~** PROFFY **~ said...

adehh
sama la...
saya pun tak memilih bulu juga..
:)

glory glory MU... :) suka cursor di sini..

cHeRyNa PiReS said...

kak sha pilih bulu.

fernando bulu, kucingku yang setia:)

nywayz, biarkanlah...
kalau dilayan pon nanti susah jugak.
dikatanya kita nak menang aje...

dayah aziz said...

bia kan mereka dengan bulu mereka...=p

Shahira said...

zara...
sgt annoying laaa bile org ckp cmtuh.
samelaaa.
oh amik master ke?
saya tak sebijak kamu.
wtf...

rAtu saLju™ said...

wuahahah..kdg2 rendah diri juga pada yg lebih bernasib baek tapi itu x bermakna nak mnyerah kepada takdir kan?

+betterSINGLE+ said...

samala..
kwn selagi mampu..
klu memilih pon bkn boleyh bawak mati..
kdg2 org yg kite xsuke tu la yg bnyk tolong kite sebnanya..

~0~ said...

btoltue beb...berkawan la ngan sape pun...

miloicekaw1119 said...

sbar jela....kdg2 kn sakit t jgk ade org cm ne ek??

ashie023 said...

aku pong ada kwn camni nih..aish siap tanya pelbagai.."mesti ko pakai kete mahal kan? mesti ko buat banglo besow kan? mesti ko keje bagus kan?..ok stop..malas nak dengow..tp still aku akan jawab camni jugak "mana ader"..kenapalah aku x jawab.."a'ah memang, skrg aku pakai kete volvo, umah banglo 3 tingkat"..agaknye kene cakap macam tu baru puas ati kot...ahaha

mamai said...

pakcik juga tidak suka pilih bulu kecuali kalau dah buat pak cik berbulu hehehehe

Zarpeno said...

cik zara, lain kali cik zara cabut ja bulu kaki depa,takpon bulu hidung dia.hehe

Jard The Great said...

majikan pon tidak memilih bulu.... ehehe..

bukan die tinguk sgt results tuu.. die tinguk cara kita jawab dan berinteraksi lebih..

Nakamura Kazuki said...

memang sudah lumrah persahabatn..kekadang kita beriya2 menjaga tali ukhuwah...senang diorang lupakan..namun bila kita plak malas tetiba dipaku kata seorang memilih..namun ambe yang sememangnya seorang pendiam lagi cute (betui ambe sangat pendiam dan sudah confirm paling comel dan kecil dalam kelas..hahaha)..so ambe tak kesahla..bila jumpa tu ambe pun buat kesah tanyakhabar..hehehe..sorry sensei zara komen kali ni memang tak bleh blah

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

..ganas cikgu zara ;p

Cik Biol said...

hahaha entahlah biar2kan saja

Dak Wan said...

Erk? Pastinya "You'll be damned if you do, and damned if you don't." - Eleanor Roosevelt Hehehe. So, just do whatever please you, k?

m.haziqhanif said...

haha..biasa lah manusia mcm ni..

GhOsToNe said...

tau x pew..

sumtimes mmg sakit hatie..

x de niat pn kite nk mmbnding beza kan???


masing2 ade kelemahan n kelebihan...

Lifesaver said...

kenapa mesti memilih jika berkawan?

Hazami Bahrin said...

Darling, who did that to my best friend ever?!

Shit!

She's just fucking no idea who are u darling~

Stupidity~~

Allysa M said...

Agree with Hazami~

That woman or man should know who really our beloved Zara~

They should know that even though HB and me, and Don was bitching and fucking a lot, you still be our friend.

Gosh, that person just so bitch~

LORD ZARA 札拉 said...

~** PROFFY **~:

hehehe~

Glory Glory MU!

LORD ZARA 札拉 said...

cHeRyNa PiReS :

pergh~
nama kucing tu Fernando~

=]

Donatella a.k.a. Don said...

*faint*

I just wanna say~

Go To The Hell That Bullshit~

LORD ZARA 札拉 said...

dayah aziz :

hahaha~

dan bulu2 pun berguguran~

kih3~

LORD ZARA 札拉 said...

Shahira :

sumpah~
tu lagi tak tahan kan?

sakit gila hati~~~

LORD ZARA 札拉 said...

rAtu saLju™:

betul~
rasa tensen woo~

LORD ZARA 札拉 said...

+betterSINGLE+ :

betul2~

setuju dengan kamu syg~

LORD ZARA 札拉 said...

~0~ :

hoyeah!

setuju!

LORD ZARA 札拉 said...

miloicekaw1119:

tu la pasal~

aigoo~~

LORD ZARA 札拉 said...

ashie023 :

aku rasa kena camtu la ashie~
biar langsung senyap je~

LORD ZARA 札拉 said...

mamai :

hahaha~
tu yg panas tu kan pakcik?

LORD ZARA 札拉 said...

Zarpeno :

hahaha~

biar dia takde bulu lagi kan?

=p

LORD ZARA 札拉 said...

Jard The Great :

tu la pasal~
majikan telus~
mereka yg cam putus~

LORD ZARA 札拉 said...

Nakamura Kazuki:

hahaha~
aigoo~
takpe~

pendiam ke?
*wink*

LORD ZARA 札拉 said...

intanurulfateha (◡‿◡✿) :

eh~

harus~

kih2~

Tirana said...

Bagaimana agaknya rupa bertelur di dagu..hehehe..selalu dok tengok, bertelur di dahi aje..

LORD ZARA 札拉 said...

Cik Biol :

hehehe~
memang nak biarkan je ni~

LORD ZARA 札拉 said...

Dak Wan :

My pleasure bro~

=]

LORD ZARA 札拉 said...

m.haziqhanif :

sebab biasa sangat sampai tak bleh blah~

ngee~~

LORD ZARA 札拉 said...

GhOsToNe :

tu la pasal~

aigoo~~

LORD ZARA 札拉 said...

Lifesaver:

aku tidak memilih kak~

LORD ZARA 札拉 said...

Hazami Bahrin:

err, bro, u need to calm down~

LORD ZARA 札拉 said...

Allysa M :

come on honey~
it's just secret right?
be patience ya?

three of u just so awesome~

LORD ZARA 札拉 said...

Donatella a.k.a. Don:

err~

Don, I'm fine~

LORD ZARA 札拉 said...

Tirana :

Kak tirana~

hehe~

nak tengok ke kak?

░♥si lampu neon♥░ said...

sedih jugak la..kdgn2 orang pandang rendah gak cikgu2 ni

LORD ZARA 札拉 said...

░♥si lampu neon♥░:

tu la pasal Neo~

memang serabut manusia camtu~

Anonymous said...

Chill Zara!!

LORD ZARA 札拉 said...

Anonymous 1:25 pm

Thanks~

=]

Framestone said...

jgn pilih bulu bro he...23x ala kekdg bro pun terase gak cam tue... lg2 la bro yg mmg ade di kelas terbaik..tp akhirnya xde la yg terbaik sgt buat bro

out of topic--> he..23x bace peta konon... tp xjawap pun soalan bro tue he..23x lambatnye die bace

www.broframestone.com

Daffodil D said...

kawan yang memilih bulu tak lama punyaaaaa

YobSumo said...

sebenarnya rakan kamu tu tak yakin dengan kerja dia sendiri. untuk memulihkan rasa rendah diri dia sebab tu dia cakap macam tu dekat kamu.

aku rasa dia tak kisah pun kamu jadi cikgu kot, entahlah, aku cuma rasa apa yang dia cakap takda double meaning just mahu sedapkan hati dia bila bertemu kamu yang pandai.

mungkin.

LORD ZARA 札拉 said...

Framestone:

hehehe~
aigoo~
peta terbakar bro~

=p

LORD ZARA 札拉 said...

Daffodil D:

tu la pasal~

LORD ZARA 札拉 said...

YobSumo :

mungkin.
tapi entahlah~
aku bukan pandai sangat pun~
tak perlu dia kata camtu~

Rubah Terbang said...

cekgu zara rock!

LORD ZARA 札拉 said...

Rubah Terbang :

hahaha~

TQ~

Ms.Independant said...

Ayat biase dgr tu ble lame tak jmpe.
Agaknye die cume nak bermanis mulut je kot?

Farhana said...

Ermmm.. Ku rase kerjaya cikgu tu baguih ape.. Sebab ayahku cikgu jue.. Adikku pn bakal cikgu.. Heehee.. ;)

Zara, hidup ni mnusia selalu nak pilih memilih.. Nape tak leh terima sume ngan seadanya.. Kan? ;)

anith said...

*tnpe mbace cmnt org len so sorie kl terulang mnde yg sme*

xpe la kakak, hanye Allah dpt nilai kn keikhlasan kite..
2 lg penting kn??
=]

zella said...

hurm.. jarang la memilih bulu.. semua pun kwn ;)

mier@merr said...

haha...ye zara..aku taw aku tak sehebat kamu...


ok...panggggg!!!!!!!!!

aku lempang diri sniri..sblm ko yg lempang...hahaha

ieQa sWetLuv said...

haha.. mmg mengubah mood betul bile jumpe kawan lame.. tgh hepi2 bertukar cerita tibe2 dia kate gtu lak.. sbnarnye bukan kite yg pilih bulu tp dia sbnarnye yg nak berbulu.. huhu.. sabo2..

joegrimjow said...

org camni senyum je
seyummm je manjang

atty's said...

jgn layan org cenggitu..

zan-xray said...

tabik springgg!!!
aku jenis tak ramai kawan..
kawan-kawan baru dialu2 kan.
nak cari gaduh g ketepi

min said...

watpe nak memilih bulu
nnt akhrnya kain kapan sama warna ma
huhuuu
sabar cyg..

♥Hernee Nazir♥ said...

sabo je la zara..

acap2405(1169) said...

klau kawan saye macam tuh saye akan membanggakan diri secara over dos biar mereka terase jeles..
hohoho

nih cara saye..
cik zara jangan laa tiru..
naya kang kene ngan kawan..

QieFLy si Dolce said...

hua2....aku sngt suka statement kamo iteew...

jgn mencari masalah dengan aku klu tidak mahu bertelur didagu wakakaka

seyes besh... :p

azieazah said...

Lama-lama Zara akan kebal sendiri...

lama-lama dah tak heran lagi dengan sikap orang sebegitu..

percayalah...

abaikan jerrr..

PiNk ButTeRfLy said...

memang selalu macam ni kan?

kenape ye orang suke banding2kan diri macam tu?

tak tau pulak yg hubungan persahabatan selalu ade kayu pengukur.

LORD ZARA 札拉 said...

Ms.Independant :

huhuhu~
pemanis ke?
sampai rasa mau mati~

LORD ZARA 札拉 said...

Farhana:

hehehe~
betul~

=]

LORD ZARA 札拉 said...

anith:

betul kata adikku comel!!

LORD ZARA 札拉 said...

zella :

hehehe~

=]

LORD ZARA 札拉 said...

mier@merr :

hahaha~

pang laju2 skit~

LORD ZARA 札拉 said...

ieQa sWetLuv:

tu la pasal kan sayang?
pening kepala deh~

LORD ZARA 札拉 said...

joegrimjow :

hehehe~
betul~
senyum je kan?

LORD ZARA 札拉 said...

atty's :

baik kak!

LORD ZARA 札拉 said...

zan-xray:

hehehe~

nak gaduh gi naik lori~~

LORD ZARA 札拉 said...

min :

betul kata min!
kain kapan warna sama~

LORD ZARA 札拉 said...

♥Hernee Nazir♥ :

tengah dan sedang ni kak~

LORD ZARA 札拉 said...

acap2405(1169) :

hahaha~
baik~
kang ku tiru, ku kena pelempang kang~

ezany said...

hahaha.. bertelur didagu.. mmg gelak guling2 la..

LORD ZARA 札拉 said...

QieFLy si Dolce :

hahaha~
kalau bertelur di dagu~
aigoo~
pitam~

LORD ZARA 札拉 said...

azieazah :

hope camtu la sayang~
uhuks~

LORD ZARA 札拉 said...

PiNk ButTeRfLy :

huhuhu~

i hate it so much~~

LORD ZARA 札拉 said...

ezany :

hahaha~

jom~

gelak sama2 jom~~

[z@ck] said...

kalau kaki berbulu, ko nak kawan x..
ahahaha

sI tEDI said...

cik dak zara :

minggu ni aku akan hadir 2 majlis kawen kawan aku. kawan sekampung. yg seorang tu bukan calang2 orang. org bosar gak kat OCBC bank.

sebaya aku. kawan baik aku masa sekolah rendah..

dr cite bapak dia.. dia selalu g obersea attend mesyuarat segala.. huh!! punye besau keje dia..

aku segan nak hadap dia walaupun aku tahu dia okey orgnye..

apakah tips2 yg boleh aku praktikkan?

contohnya pakai purdah supaya dia x kenal aku?

aku nak bg hadiah apa..? setalat hadiah 20-30 dia mesti dah berlambak2..

:(

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

bertelur di dagu...brutalisme sungguh! =P

LORD ZARA 札拉 said...

[z@ck]:

hahaha~
bleh je~

=]

LORD ZARA 札拉 said...

sI tEDI:

salam tedi sayang~
kamu pergi saje dengan diri kamu yg sebenar~
mahu hadiahkan dia sesuatu?
berikan yang kamu rasakan sesuai dan dekat dengan dia~
harga bukan ukuran~

LORD ZARA 札拉 said...

Blog Anuar Kamaruddin™:

hahaha~

harus gitu~

miSs s!v said...

kak.
kawan aku selalu ckp "ye la..ko study kat u.."
siyes shit cam nak langgar pakai train.

Framestone said...

he..23x byk la peta berbakar...pakai GPS sudah he...23x (jgn ckp habis bateri pulak ek)

out of topic--> he...23x zara selamat nama mu bukan hidayah kan he...23x lempangkan je la.... xlaju2 pun xpe..asalkan 120km persaat pun ok