Saturday, December 12, 2009

Penulis Blog Tiada Kehidupan Sosial Di Alam Realiti : Kamu Nak Mati?



Ada orang kata penulis blog tiada kehidupan di alam realiti.
Hidup hanya tertumpu di dunia maya disebabkan dunia realiti mereka disisihkan.
Pandangan mereka menyatakan, alam maya ini sebagai satu cara bagi mengelak kesengsaraan di alam realiti di mana mungkin mereka tidak diterima oleh orang di sekeliling mereka.
Maka, menulis blog sebagai satu tempat pelarian.
Melarikan diri daripada kehidupan dan kesakitan di dunia nyata.

Kalau tiada realiti, mana datang maya?
Kalau tiada kehidupan, adakah minda mampu mencerna?
Adakah akal laju bergerak dan menongkah segala urusan yang menggila?
Tuduhan apakah itu?
Realiti atau maya - itu juga satu bentuk kehidupan.
Ini bukan penafian dalam diri.
Ini bukan.

Jangan pernah melaungkan jika tidak mengerti.
Menulis itu satu terapi.
Bukan tidak menghargai apa yang ada di sisi, tetapi lebih kepada kepuasan peribadi.
Kehidupan sosial teras dalam masyarakat, tebal dalam jati diri.
Ia membentuk peribadi.

Nah, kalau dunia maya juga menyajikan seperti itu, salahkan meluaskan minda dan menjalin hubungan mesra sesama manusia yang mempunyai minat yang sama?
Tiada istilah penafian kewujudan alam realiti.
Tiada alasan tidak memperakui kewujudan diri yang hakiki.

Zara : Sedang melakukan pembedahan mental bersama seorang yang diperakui pakar secara fantasi. Di dunia realiti, dia hanya seorang yang mampu mencernakan pelbagai watak demi kesinambungan sebuah mimpi.

51 comments:

Mr. Bambino said...

betul3..setuju

sue said...

aa..org tu tipu

HEMY said...

hahaha.tengik tol kepala otak yg kuar kenyataaan ni..dia tak tau pas ada blog lagi ramai kawan..lagi bersosial..siap wat gather2...huhu

cik lizi said...

kenyataan disangkal dgn bestnye oleh lady zara kite ;p

ashie023 said...

Maka, menulis blog sebagai satu tempat pelarian.
Melarikan diri daripada kehidupan dan kesakitan di dunia nyata.

ai...larikan diri dari kehidupan sebenar??abis kami semua berkerja nih..bagai nak sakit menanggung beban kerja bertimbun-timbun, bukan realiti lagik...aigooo..

sape tuh>???ahaha..jeles ah tu xde blog...ahahha

GhOsToNe said...

huhu..

tidak betoi!!

ade jewk life..

walaupn x semetiah owg laen...

hmm...

Farhana said...

Ouh zara.. Terima kasih sudi mnjawab untuk kami semua.. Huhu.. Terharu sebab sudi memahami.. Hehehehe.. ;p

Alam maya dan alam realiti.. Ada kedua2 nya ku rasa sungguh besttttt.. ;)

miNt said...

sape yang kata gitu?
mai sini ak nak pukul dia.

blog ialah tempat berkongsi pengalaman dan teladan.


bgus Zara.
ileviu lah.
hahahahaha..;DD

anith said...

kakak ok ke nie??
dun worie, just tulis ape kakak nk..
anith ttp bce ok!!
*hug*

sI tEDI said...

eh!! kalau x de social life..

dok umah 24 jamlah.. :P

aku bangkang yg arif!!

~** PROFFY **~ said...

kehkeh..
setuju..

nak tambah lagi..

org yg ckp penulis blog tadek laip tu sebenarnya dowang yang ketinggalan zaman .. atau memang buta IT....

hueheuheuehuehue

░♥si lampu neon♥░ said...

takpe, yang penting ade kepuasan sendiri ;)

Noorlaila Mohamed Nor said...

bukan ke kita cerita kehidupan realiti kita kat sini
tu pun xnmpk lg ke hidup kita
haihh

rAtu saLju™ said...

wuahaha..jgn ckp begitu...aku ade life di luar..aku g spa n poco2..uwaaaaaaaaaaaa

Cik Biol said...

rileks je zara setiap org punya penilaian berbeza kan
jadi biarkan mereka
dan kita pasti tahu ape yang kita lakukan

NuR said...

oh..
kenapa apakah perlu dikatakan tiada life?
ku sudah buktikan
ku juga punya life seperti org lain

Amir' said...

dgn berblog ni..
1. dapat menyebarkan idea/ilmu
2. mempunyai pndangan sendiri
3. pandangan/komen yg akan diberi, lebih terbuka
4. dapat meluahkan perasaan
5. ada lagi x?

intan izani said...

mengarut jek
blog ni utk org yg ada great life
especially blog peribadi

byk perkara best
byk la isi blog
;)

Aku yang bijaksana said...

Ngarut sume tuh...

pedulikan makhluk2 yg berkata begitu

Moira said...

i dont know from which did you read that article, but jangan kecil hati la. slalu bila org kutuk blogger, dia bukan kutuk blogger persendirian cam ni. aimnya pada orang macam khai (tauke gosip bertopengkan manusia bertaqwa), rpk (some of his article did contain the truth. SOME only.), obefiend (outspoken malay heathen).
those are the kind of bloggers yang orang betul2 rujuk sebagai blogger. orang yang jenis bukan cerita hal peribadi ala2 diari, tp yang jenis sibuk nak sebar propaganda yang entah betul, entah tidak. and slalunya org camni mmg tak keluar rumah pun (unless g mamak). cthnya khai tu, ada dia ngaku dia dah petang baru bangun, cos sepanjang malam dia bz blogging.

Zarpeno said...

hagbaq kat dia, tadak dunia mana bleh ada akhirat.alamak macam tadakkna mgena

Framestone said...

he...23x kehidupan alam realiti bro lagi ganas dari blog bro.. so xkan nk masukan unsur2 ganas dalam blog kan huhhuuh

korg tue pun rasanya xde kehidupan n xreti bersosial coz suke menkritik kebahagian org len

out of topic--> mas kahwin kat johor mmg murah..tp mane tahu Zara nk up ke.. eh wat offer kat blog bro nmpk.. krg bro g pinang nnt...

anys said...

xsemestinya seorang blogger xdak life kat dunia reality...

blog tok kita share info, experience dan mcm2 lagi...
Best pew ada blog..

ahmad said...

aku setuju tak setuju...hehehe

naz said...

penulis blog menilai kehidupan lebih mendalam rasa nya :) haha poyo je ayat

Jard The Great said...

setuju dgn hemy.. hohoho

[z@ck] said...

gua bangkang keras2 pendapat tu..
gua fames pe kt mktb..kaki sosial..
ahahaha

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

NONSENSE! Nak lari pe kebendanya? Kahkahkah...sah orang yang beri pendapat tu yang lari dari kenyataan. Kenyataan yang dirinya gila.

Emo pulak nuar di entry cik zara yg ini...ekekeke =D

min said...

hish mmg x setuju
kite kan menulis ttg kehidupan yg realiti
apekh??

shazriena said...

sbb ada kehidupan la kita berblog, sbb utk menulis ttg apa yg berlaku dlm kehidupan kita, agaknya org itu x memahami kehidupan, bg az, menulis blog samala mcm menulis diari. cuma nya blog ni kita kongsi, ttp dalam masa yg sama kita boleh nak share ngan followers kita. so org yg berblog ni lebih byk kehidupannya. :P

cikmemy said...

ha...2 cume kate2 org yg x sensitif dgn keadaan..abaikan..

hans said...

betul lah tu
aku penah tulis entry macam ni tapi lupa bila

chokio_nia said...

mereka yg tak penah mencuba menulis di alam maya ne mang tatau ape prasaan kite..skali cbe, br mereka tau..heh

Melz said...

pandangan kita boleh berbeza2 mengikut kehendak individu masing2 :)

zeqzeq said...

..faktanya mungkin lebih dari itu..(tambah kuah serta Provoke)

Dak Wan said...

Ah... artikel ditulis dari pengalaman, pengalaman dunia maya dan realiti. Kenyang didunia maya yg tak pernah sama dengan kenyang didunia realiti :)

fadh said...

sokong3~

touyakaruma said...

ada juga orang yang kata camtu ??? Ya ke tak tau bersosial ??? Muahahahaha pelik pulak aku dengar .

AzuanBudakPandai said...

x paham orang lagu tue..

mamai said...

mereka terlalu banyak pengalaman di alam realiti untuk dikongsi

oranglidi said...

wa stuju 100 peratus!

JohnJenin said...

appreciate la apa blogger buat. jangan mencemuh.

ateeka amer said...

setuju dengan moira. khai memang takde life. obefiend tahan lagik. siap buat duit pun dengan blog. dia tak tau ke orang keje lagi ada life, bersosial? ini memerap kat umah. pe kes?

Tekkaus said...

Jangan peduli dengan kata-kata mereka. :p

zella said...

sape lah yg pandai2 ckp mcm tu...
peduli kan saje dorang okay??

suka sgt kat blog zara! ;p

Lifesaver said...

sgt menyokong mu dik!

zulkefli@aboy said...

hehehe...btol la tu...manekan dt nyer maya tanpa realiti..da tentu realiti itu yg mncipta dunia maya...ape salah kah bermaya...maya umpama kita berfikir tnpa ade pnghujung,,,rite zara? we never stop thinking and dfrent like other people outside..huhuhu...

l0veyd0veyd00 said...

Ellow..

Xsemestinya KELUAR RUMAH baru leh dapat life...dan DUDUK RUMAH takde life. Dont be so narrow minded.

check this link:
http://loveydoveydoo.blogspot.com/2010/01/aku-seorang-introvertdengarlah-luahan.html

Fine la kalau taknak tgk link tu...tapi please google apa maksud INTROVERT okek?

PENJILAT PUNGGUNG OBEFIEND said...

OH ADA ORG KUTUK OBEFIEND LA KAT SINI! AKU HABAQ KAT DIA AIH!

Obefiend Weiland said...

mana ada kutuk

mmg obefiend malay heathen scum pun

truth

nice blog

Si Gadis Semasa said...

blogger shja yang faham blogger.