Friday, March 19, 2010

Kau Boleh Hina Karya, Blog Dan Diri Aku - Tapi Jangan Kau Hina Pembaca Aku!


Salam semua.
Entah kenapa manusia keji muncul merata-rata.
Janganlah buat aku ketawa.
Dengan perangai kamu yang pakai topeng celaka.
Sekejap, aku mahu lepaskan gelak gila.



Lawa tak aku ambil gambar ini?
Ya, berlatar belakang paparan komputer riba aku yang digilai.
Sungguh tiada telur atau gunung ganang orang yang tulis komen ini.
Memang buat aku ketawa sampai mahu jatuh ke tepi.

Aku tahu, mesti kau ni orang yang undi karya aku membosankan.
Mengaku sahajalah wahai syaitan.
Eh silap, aku rasa kau mesti terlepas dari hutan.
Itu yang buat kau meroyan.

Ketawa kuat-kuat.
Kau buat aku rasa hebat.
Susah orang nak puji punggung aku tahu tak? - Muntah darah pekat.

Kalau nak hina aku macam biasa, silakan.
Aku tidak ambil pusing apa jua bentuk hinaan.
Tapi jangan hina manusia yang singgah ke Dunia Sebelah Zara, jangan.
Memang kau kena bersedia untuk aku tangankan.

Kamu mahu lihat aku marah?
Malangnya, kau tidak akan dapat lihat walau sebesar zarah.
Sebab apa wahai orang yang ikut serakah?
Sebab itu perangai durjana, aku sayang diri, tidak mahu naik darah.

Malas aku mahu layan.
Ada jasad yang aku ingin dodoikan.
Kalau kamu keluar seluar dalam, biar aku tolong sunatkan.
Kalau kamu tiada identiti, sila tengok kad pengenalan.
Kalau tiada telur dua biji di bawah atau gunung ganang di dada, aku boleh hantar ke Thailand.
Sekian.

Zara : Abah mahu ajak sekeluarga makan sate malam ini. Oh Tuhan! Macam mana dengan diet aku? Ketawa. Tidak perlu diet Zara, anda memang sudah gemuk. Eh, tidak mahu tengok punggung kan?

63 comments:

nursarah said...

sabarla sis. usah peduli, teruskan berkarya. yg setia akan tetap setia. peace!

alamak, dah lama tak pekena sate!

Azrul Hisham said...

Zara...yang komen macam tu sama spesies ngan mamat ibnu sina yg selalu komen kat blog mazidul dan blog hazrey...

bro hazrey panggil budak sawan yang tak cukup susu badan..muehehe

Kujie said...

budak tu dah terlepas sampai ke sini?

wahh...bahaya ni...

Emora Valeria said...

kak,pengkomen itu sangatlah pengecut memandangkan beliau pun menjadi anonymous di situ.
memang sangat biadap komen beliau.ciskek tol!

Tfaaaaaa said...

keji gila taip macam tu.

macam hebat.cube buat 1 rangkap novel dulu boleh?confirm fail!

asilahkassim said...

zara, jangan layan lah
nanti sewel lak macam dia

faqhrule said...

CMH;
lama tak singgah sini.
jangan dilayan. kalau dilayan makin menjadi-jadi.

CMC yang sibuk selalu.

Best Of Me 321 said...

kalau anonymous yang tulis macam tu, delete je komen dia, bagi dia bengang sikit, nant dia fikir gak, penat2 dia taip kutuk2 panjang, then kena buang,lepas ni mesti dia penat nak taip lg, ubah commentnye seting, supaya anonymous takleh post

Puteri Aina said...

Kalau kamu keluar seluar dalam, biar aku tolong sunatkan.
Kalau kamu tiada identiti, sila tengok kad pengenalan.
Kalau tiada telur dua biji di bawah atau gunung ganang di dada, aku boleh hantar ke Thailand.

Hahahaha.
Kak Zara memang pandai buat orang ketawa.
Hahahaha.

-Aina-

kday said...

jenis org takdak maruah..kutuk2 org tapi anonymous..xpa cik zara..janji kita tak kacau org..jgn dilayan sampah masyarakat itu

farenova said...

jahatnye org ni!..sabar ye cik zara..

♥MazHaR♥ said...

uihh...
kalau dapat org mcm 2 mmg aku tangan2 kn....
kalau ade dua telur d bawah memang aku kaki2 kn...
kalau ade gunung-ganang memang aku pulas2 kn...

Opps...sory...aku plk terlebih emosional...haha
senang cita jalan d layan orang macam 2....

Hami Asraff said...

Zara, tiru macam saya.

Pergi Settings --> Comments --> Comment moderation --> Always --> SAVE

Hanya komen yang kamu rasa selayaknya sahaja boleh approve!

♥MazHaR♥ said...

*slh type...
jangan d layan org mcm 2...
sabo jela...

cleffairy said...

Two words. 'Kurang ajar'. Usually I don't leave comments in BM, but I'll make an exception today, cuz I am so damned pissed, and I want this ass to understand what I'm trying to get across. Who knows? Doesn't understand English.

Kalau dah kurang ajar tu, kurang ajar jugaklah. Biadap dan tidak berbudi bahasa, ada hati nak menegur orang lain. Agaknya cemburu buta melanda diri, sebab dia sendiri tidak tahu mempenakan karya hebat yang boleh dinikmati.Kalau nak mengkritik, biarlah membina, dan bukan menghina. Orang sebegini, sepatutnya di -cilipadikan mulutnya. Kalau dah pandai sangat, penakan sendiri novel anda.

Zara, usah di layan makhluk yang kurang budi pekerti seperti ini. Teruskan menulis. =D

SyuQ said...

masih ada lagi orang yang teruja membaca coretan kamu di blog dan diaksara. kalau tidak masakan masih ada lagi yang mahu jadi follower kamu

teruskan berkarya dan menulis!

didi-aNNa said...

zara,
sila sabar ye.


saya pon sedang sabar ni, heh. :P

xjadik kudis pOn.
setiap individu kn ada pilihan msg2, saya suka bc blog ni.
dan itu hak saya,kn3??
hee~~ :))

miss lolly said...

zara sayang

kamaoo beloger 1 dalam seribu =)

tak payah nak hambek port pasal org camtu.


kami tatap sayang anda =)


peluk2 !

Cikgu Nurin said...

alah ciannyeeee si anon tu...mesti dier tak popularrr ,tu yg jeles sgt tuhh...tu yang cari publisiti murah tuhhh...
HIDUP ZARAAAAA

x-po said...

haha kalau si cipan tu seorang pmpn, ko benarkan aku rogol dia tak? ekekeh

SyaZa SyaFeeQaH said...

sabrlah kak zara.
hidup ni, memang macam ni. tak semua orang sayangkan kita. kita cuma perlu hadapinya dengan akal dan emosi yang bijaksana. biarkan dia dengan kata-kata kejinya. kalau itu yang buat dia puas hati akan nafsu amarahnya. BIARKAN SAHAJA!

Kita doa pada Allah moga orang tu akan dibukakan pintu hatinya sahaja. Sabarlah ek kak Zara. :)

From The News said...

kesian. macam berantai pula. cari pasal di sana, bikin havoc di sini.
Haishh..kurang gula mungkin.

zara, ko chill je. pegi makan mee bandung. eh makan sate. tapi jangan makan banyak-banyak tau.

Signorina Syima said...

syabas zara! kamu tak menggunakan kepala lutut utk bertindak.. itu menunjukkan prbezaan orang berpendidikan tinggi dan otak cacat...

apa yang boleh aku katakan.. blog kamu superb sampai budak cacat otak itu sanggup untuk baca dan menilai penulisan kamu...

.:fifi:. said...

org itu sgt lwk..
huhu..
de jelos brgkali~

butterfly said...

ala..

org tu memang org yg jeles lah tuh...
die takde kelebihan menulis mcm kak zara ada..
that's y die ckp mcm tuh...

EISENHOUR said...

hehe..korang wat eisen tersenyum..haha

tambah2 ayt cik zara...dah r tu.jgn mrh..nanti kena drh tinggi pula.hehe

[z@ck] said...

ish..longkang betul mulut anonymous tu..
hahaha

maPieCeoFarT said...

lucu juga... org yg tulis ni tentu xde otak, IQ zero! get a life, freak!

manusia ni macam-2 lah... ish2... sabar k, sis... x luak apa pun, abaikan saja...

Hamizah Syamimi Supian said...

haha. masalah betol orang macam tu. i mean dia la ada masalah. orang lain yang dikacaunya takde masalah pape pun. just ignore that kind of person. ada unsur2 cemburu mungkin. anyway, keep us updated with your latest entries!. :D

chokio_nia said...

ape kes org mcm tu??saket kape??tak suke diam2 suda..issshhh..ain plak emo..akak lek jela..abaikan org cmtu..

ayie said...

mesti anonymous tu bengang gilak kan? hahahhaa...biasalah...ada org akan dengki kita. tp igt. ramai lg yg akan sokong kita. releks sudah.

S.C.H.A said...

zara,
scha faham .. walaupun dijejari mahupun di mulut berkata tidak pedulik .. namun pasti terdetik sedikit di hati rasa gusar akan gangguan ini ...

tapi ingat lah .. memang sengaja ganggu sebegini dirancang buat mu .. agar kamu lebih pandai bermain peranan dengan perasaan ..

itulah kelebihan yg perlu ada dlm diri setiap penulis .. mampu mengawal emosi ketika berkarya ..walau dalam apa jua keadaan ..

ujian dariNya pasti ada sebab (+)ve yang tersirat ... selamat berkarya ..:p

kasih said...

ohh..saya marah.
dan masih marah.
mula senyum saat membaca hingga akhir.
kamu terbaik sbb berjaya buat saya ketawa.

Miss ... said...

biarkan je org mcm tu..dia ingat dia hebat sgt kot..ntah..tp satu la nk puji anon ni ayat2 dia x guna singkatan perkataan hehe..patut dia buat blog kite tgk bagus sgt ke blog dia tu hehe ntaaaaahhh..mcm2 org adehh

Mimpi said...

Tepat macam aku ceritakan di blogku.
Seorang pembenci Zara , beribu yang menyokong Zara.

pensel kontot said...

babe...aku ase dia saje nak wat propa kat blog ko...agak kuang ajar nama nye tuh....abaikan je zara...ku tahu ko kental....pegi jahanam same itu anon

cheq-imm said...

kak zara sy rasa novel kak zara plg best kt askara tu

GhOsToNe said...

hahah!
sabar2!

hisham said...

cikgu...sabar je ok...jgn lemah smngat...u kn wanita yg hebat...ok...tk cre

syarifah radiah ibrahim said...

sabarlah kak zara.
kami sentiasa mendukung anda.
:)


pergh dah lama tak makan sate~~

FiesyaaChacha said...

sis zara, be strong. dya pendengki tegar!

Duke Luce Dell'amore said...

zara,
abaikan je org yg busuk hati ni..
die xde point nk mengata zara tetapi ade hati yg sgt busuk..sbb tu die just ckap kosong dan merapu je tu..

just kene slalu ingat,Nabi Muhammad yg sebaik2 umat manusia pun ade yg benci & cube bermusuhan dgn baginda, inikan pula kite manusia biasa..

so,anggap je sbagai ujian utk menguji kekuatan mental zara..
ok?

V.I.C @ D.I.A.N.A said...

Zara, jangan peduli suara minoriti. Golongan ini takkan sewenang2nya boleh mengubah hala tuju kamu.

Aku suka tulisan kamu. Aku peminat novel sejak usia aku 7 tahun dan aku tak pernah merasakan tulisan kamu mcm sampah.

Teruskan usaha kamu Zara. Kita takkan boleh puaskan hati semua org, cukup aje kalau kita boleh puaskan hati majoriti.

.khai. @ drcomot said...

dia jeles sebenarnya..

Nurulhuda|Adlie said...

randomly read ur entry, pity u dear, it takes alot of effort to write, and to those who appreciate the writing it def falls under their preference, for those who didnt why BOTHER if you simply dont like it?

kindly leave if u hate it so much, ramai lagi org selekeh dalam dunia ni, pegi comment diorang juga, dont just picked one and babbling like ure damn soo perfect..

nabila said...

mamat tu igt die tu mulia sgt ke?? kalau die sempurna sgt, boleh la nak ngate orang...
mcm otak sengkek je..nanti dpt lah die balasan tu..

intan izani said...

dengki la tu
manusia macam2

intan izani said...

dengki la tu
manusia macam2

zulpjj said...

persetankan ajer org yg dengki tu. sapa dia nak komen gitu? lawyer, doktor atau bidan persuratan?

lepas ni....komen2 gitu toksah dilayan n dipaparkan kat blog zara ni. buat rosak keindahan seni dan ruang blog ajer.

all the best n tabahkan dirimu dik:-)

etomyam said...

hahaha..lucu dan sedih pulak tengok luahan amarah budak tu...tok sah layan lah, tak der apa-apa kesan pun :D

budak hitam said...

Macam kelakar je orang yg tulis tu.. mesti dia lagi sakit hati sbb kak zara x marah pun.. orang macam tu.. letak kat setan pun setan lari.. jht sungguh mulut die.. da la x bgtau identiti.. pengecut sungguh.. aishh tb2 lak rs marah.. sy peminat kak zara.. sape cakap kite xde life.. die tu yg dengki tangok life orang.. bagus kak zara.. ske tgk kak zara cool... biarkan api dengki dia meluap2

Pert Doherty said...

eleh kecut telur letak anonymous.. haha

fndrocka said...

pergh...komen macam dia kuasa paling atas sekali..sedangkan nama pun dia takde.

Amir said...

teruknya dia ni.. ni kes jels punya pasal la ni.. ada jugak orang macam ni dalam dunia ni.... sape dia ni? mcm perempuan je..

naz said...

terus terang cakap dia lah peminat fanatik u zara :) tidak kan dia tahu segala tentang penulisan u hahaha

Yatre Hayati said...

The comment shows hopw stupid dangat dia ni!! Biarkan dia. Mungkin dia mahu popular. Puas dan bangga. keep your spirit gurls !!

Miya, BeeMeyoewt. said...

orang macam tuh tak perlu dilayan, saya sokong cik Zara! semoga sukses selalu ya :)

cik ian@aH Lian~ said...

baca komen mereka
sambil makan mee goreng mamak.
ala, apa de hal.
selamba jer!

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

sula dengan batang sate, zara! haha!

FaTiN said...

lama tak singgah kat zara. persetankan sahaja makhluk seperti itu.*tak reti kasi ayat berbunga macam zara*

Lifesaver said...

macam2 hal kalo org dengki

yana said...

zara yang dicintai..
biarkan si bodoh itu menilai penulisanmu yang aku gemari.. sungguh, aku setuju dengan kamu bahawa lakaran puisi cintanya berbau najis cemburu..teruskan penulisanmu sayangku..

Cik Bulat said...

zara yg sangat hebat!