Saturday, December 25, 2010

Senarai Pemenang Anugerah Skrin 2010 : Lintas Langsung Dan Komentar Peribadi


Salam semua.
Seperti biasa, kalau ada anugerah yang aku suka di kaca televisyen, aku akan berkongsi. Pernah ada yang bertanyakan, apakah aku memilih anugerah mana yang aku tulis di blog, jawapannya ya. Yang aku minat sahaja dan ada memberikan nilai signifikan kepada aku.
Senyum.


[Aku cetak dari sini. Anda boleh tengok secara siaran langsung di situ juga]
Boleh juga sertai aku menggila di Twitter.

Berikut adalah senarai pencalonan untuk Anugerah Skrin 2010 kali ini yang meliputi beberapa kategori iaitu:

  • Drama - Telemovie
  • Drama - Drama Berantai
  • Drama - Drama Komedi
  • Filem - Filem Cereka (Ditayangkan bermula 1 Julai 2009 hingga 30 Jun 2010)

KATEGORI DRAMA – Telemovie

   1. Cerekarama – Taubat Nasuha
   2. Cerekarama – Bagaikan Sumayyah
   3. Cerekarama – Sebelum Akhirat
   4. Cerekarama – Miah Oh Miah
   5. Cerekarama – Masyitah
   6. Cerekarama – Dalil Cinta
   7. Panggung Seri – Kaki
   8. Panggung Seri – Menantu 3 Rasa
   9. Citra – Dendam Seorang Isteri
  10. Pangung Sabtu : Perempuan
  11. Kepok dan Nisan
  12. Lillahi Ta’ala
  13. 60Km
  14. Datang Bulan
  15. Antara Garisan
  16. Fatimah Juling
  17. Selipar Jepun Suria

KATEGORI DRAMA – Drama Berantai

   1. Nur Kasih
   2. Adamaya
   3. Nenek Kebaya
   4. Tari Tirana
   5. Jangan Pandang Belakang
   6. Si Capik
   7. Skuad Polis: Gerakan Marin
   8. Ghost
   9. Blogger Boy
  10. Awan Dania Siri 2
  11. Kau Dan Aku
  12. Halimah Jongang The Series

KATEGORI DRAMA – Drama Komedi

   1. Senario
   2. Teres Kembar 4
   3. Londeh
   4. Fikirlah Sendiri Nabil (Musim 2)
   5. Simpang 3

KATEGORI FILEM CEREKA

   1. Skrip 7707
   2. Setem
   3. Momok The Movie
   4. Jin Notti
   5. Papadom
   6. Pisau Cukur
   7. Senario The Movie – Ep 2 (Beach Boy)
   8. My Spy
   9. Santau
  10. Pulau Asmara
  11. Muallaf
  12. Duhai Si Pari Pari
  13. Adnan Sempit
  14. 2 Hati Satu Jiwa
  15. Niyak Rampik
  16. V3 Samseng Jalanan
  17. Evolusi Kl Drift 2
  18. Semerah Cinta Stilleto
  19. Hooperz
  20. Belukar
  21. Andartu Terlampau Mencari Suami
  22. Kecoh Betul
  23. Lagenda Budak Setan
  24. Kapoww
  25. Zoo

Dan seperti biasa, jika kita punya pencalonan, pasti ada aspek yang dinilai dan pemenang bagi setiap kategori.

KATEGORI DRAMA

1. Drama Terbaik - Antara Garisan
2. Pelakon Lelaki Terbaik Drama - Fauzi Nawawi (Sebelum Akhirat)
3. Pelakon Wanita Terbaik Drama - Noorkhiriah (Antara Garisan)
4. Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik Drama - Isma Yusoof (Antara Garisan)
5. Pelakon Pembantu Wanita Terbaik Drama - Fadzilah Mansor (Sebelum Akhirat)
6. Pengarah Terbaik Drama - Murali Abdullah (Sebelum Akhirat)
7. Lakon TV Terbaik - Shahrul Ezad (Antara Garisan)
8. Drama Rantaian Terbaik - Nur Kasih
9. Drama Komedi Terbaik - Simpang 3
10. Videografi Terbaik - Datang Bulan

KATEGORI FILEM

1. Filem Terbaik - Muallaf (Allahyarham Yasmin Ahmad)
2. Pelakon Lelaki Terbaik Filem - Bront Palarae (Belukar)
3. Pelakon Wanita Terbaik Filem - Sharifah Amani (Muallaf)
4. Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik Filem - Aaron Aziz (Evolusi KL Drift 2)
5. Pelakon Pembantu Wanita Terbaik Filem - Fazura (Pisau Cukur)
6. Pengarah Terbaik Filem - Allahyarham Yasmin Ahmad (Muallaf)
7. Lakon Layar Terbaik Filem - Shamsul Yusof (Evolusi KL Drift 2)

KATEGORI PENERBITAN DALAMAN

1. Rancangan Dokumentari/Majalah Terbaik - (Astro Prima) : Epik Suatu Ketika (Laskar Senoi)
2. Rancangan Bual Bicara Terbaik - (RTM) : Isu Khas Gaza-Palestin Kami Bersamamu
3. Rancangan Hiburan Terbaik - Anugerah Bintang Popular (ABP)
4. Rancangan Muzikal Terbaik -Anugerah Juara Lagu 24
5. Rancangan Realiti Terbaik - Showdown 2010
6. Laporan Khas/Berita Terbaik - TV3 : Aduan Rakyat (Berbumbung Langit)

ANUGERAH KHAS JURI :
Anugerah Yasmin Ahmad - Shahiezy Sam

PERSEMBAHAN :
1. Pembukaan - Adibah Noor, Noryn Aziz, Jaclyn Victor
2. Mizz Nina dan Noh Salleh - Kurnia
3. Persembahan Muzikal - Cinta
4. Persembahan : Genervie (Biola - Nur Kasih), Hillary Ang (Isabella) dan Ahmad Nawab (Saksofon - Sabar Menanti)
5. Anuar Zain dan Ziana Zain (Ku Berjanji Kerna Cinta dan Pawana)
6. Faizal Tahir (Superhero)

Komentar Peribadi :
01. Acara permaidani merah agak menarik, walaupun yang menemubual itu agak gelojoh. Pengacara itu perlu lebih santai aku rasa, walau apapun, dia tetap menarik.
02. Acara permaidani merah - Fasha Sandha : Membuat pengakuan bahawa ini kali pertama dia mewarnakan rambut.
03. Pengacara - Awal Ashaari dan Vanidah Imran - macam ikut skrip semata-mata.
04. Penyampai anugerah tercomel : Mia Sara, Lisa Suriahani dan Sein - memori Adamaya sungguh.
05. Lawak pengacara yang tidak masuk langsung. Maaf Awal, Vanida.
06. Tahun depan kita panggil, Dato' Aziz Sattar jadi pengacara.
07. Yang ambil anugerah untuk videografi terbaik punya pakaian sungguhlah membuatkan mata terbeliak.
08. Siapa yang pakai baju yang mencolok mata atau gaya yang tidak sesuai, memang mengundang ejekan penonton, walaupun penonton adalah tidak memberangsangkan langsung.
09. Di Twitter adalah sangat menarik bila ada apa-apa anugerah. Serius.
10. Segmen 'Kenangan Abadi Sentiasa Di Hati' - macam buat pembentangan tesis sahaja.
11. Kasihan aku tengok penonton yang bosan.
12. Persembahan Faizal Tahir juga terbaik!

Nota Kaki :
1. Buat sesiapa yang punya Twitter, pasti sudah gelak gila dengan komentar rakan-rakan di dalam itu. Aduhai.
2. Arnab sedang tidur, kepenatan menghantar tugasan.
3. Sakit perut pula.

Zara : Walaupun ada yang marah-marah di Twitter dengan pesanan (sepatutnya teguran dengan cara baik bukan?) tentang sambutan Hari Natal, aku cuma mahu mengucapkan Selamat Hari Natal buat kawan-kawan yang menyambutnya. Ini sekadar ucapan walaupun pasti ramai yang mahu menangkis dengan dalil-dalil tertentu.

11 comments:

Emora Valeria said...

yang mia tu sangat comel.dah macam satu family =p
tak puas hati ade certain pencalonan patut orang tu menang,tapi yang lain pulak menang.cam pelik je.berlakon tak best jugak =='

nuyuin said...

wah..sungguh tekun.huhuhu

MissxHeart said...

keluarga bahagia sungguh ! Mia, Lisa & Sein :) tp Mia tarik kain Lisa tadi hee

~eZmALiZa~ said...

akhirnye kat sini jugak la tempat ezma nak tgk list pemenang ASK2010...hehe..thanks kak zara...tak tau pulak pengacara malam nie xbape best sgt... :P

jeles xdpt tgk mia (adamaya)

kak zara, thanks! i love it!

Azuan said...

fazura terbaik!! hahaa

fatin fashilin said...

wahaha..bangga ngan Shaheizy Sam..He got what he deserved to get..caiyok adnan sempit

neyra shazeyra said...

kata-kata terakhir tu aku setuju

Cursefinger said...

Best sangatkah cite Muallaf ? Ni yang mula nak download ni.

aznee yunos said...

yup, diorg 3 org jer penyeri dlm ramai2 tuh hehe

sein,lisa n mia.

Mohd Sukur Ibrahim said...

perempuan mcm tu xkena banned pulak..

takky said...

lor...
dh lepas ke anugerah nie...
huhuhuhuh
syg ye sebab 'papadom' dgn 'miah oh miah' x menang....