Sunday, January 16, 2011

Terlampau Ramai Pemegang PhD Dari Universiti Sendiri Sakit Punggung


Salam semua.
Kembali menulis setelah beberapa jam berpeleseran dengan diri sendiri. Entah kenapa sejuk dan berhingus macam watak Bo dalam Sin Chan. Mungkin disebabkan cuaca yang entah betul, entah tidak. Selsema berpanjangan dan buat aku kalah dalam penantian. Lebih dua puluh empat jam tidak berhubung dengan dia membuatkan hidup aku sedikit tidak selesa.

Awak, saya salahkan awak boleh?
Sebab awak buat saya terbiasa dengan kehadiran awak.
Walaupun jarak memisahkan, tapi teknologi menghangatkan.
Senyum.
Dah kata cuaca sejuk.
Sudah, jangan fikir lain.

Aku kehilangan Helios dan Lucifer, yang muncul hanyalah Luna apabila malam menjelma. Hari ini aku berkenalan dengan seorang yang menggunakan nama Lucifer - satu nama yang biasanya aku jumpa bila membaca komik atau satira penuh warna. Eh, apa kau ingat aku tidak tahu mitos Greek?
Ketawa.

[Gambar : Baiklah, hari ini kita mahu bicara sesuatu yang serius dalam wacana, boleh?]

Punya panjang mukadimah, tapi belum jumpa isi dan huraian. Sebab itu aku tolak tawaran menjadi guru bahasa Melayu walaupun bak kata guru kanan bidang aku, kebolehan bahasa aku membolehkan aku pergi lebih jauh jika mengajar mata pelajaran itu. Oh tidak. Aku tidak boleh menanda karangan, nanti habis aku cantas semua ayat dan perkataan.

Oh, orang kita memang terkenal dengan terlampau pemegang PhD yang tidak bertauliah. Celah mana nak datang tauliah bila semuanya dikeluarkan daripada universiti sendiri? Hebat betul kan? Oh, PhD di sini bukanlah bermaksud Doktor Falsafah, tapi lebih kepada Perasaan Hasad Dengki. Punyalah kononnya berlapik. Jadi, mari kita tengok, berapa ramai yang sakit punggung (baca : butthurt) yang ada PhD sendiri ini?
Nak tanya, ada majlis konvokesyen juga ke?
Ketawa.
Ludah.

1. Orang lain senang, punggung dia sakit.
Ini memang kegemaran mereka. Orang lain dapat sedikit kegembiraan, mereka sakit hati yang melampau-lampau macam perlu ditukar organ dalaman itu.

PhD : Kau tahu, dia dapat duit terpijak.
Orang : Biarlah.
PhD : Dapat sedikit pun nak kecoh, baru naik pangkat.
Orang : Biarlah dia.
PhD : Menyampah kan?
Orang : Mana kau tahu?
PhD : Nampak tadi, dia senyap-senyap je, takut orang lain nak minta la tu.

Dah kalau dia nak senyap-senyap, kenapa kau nak buat kecoh pula? Biarlah. Ini tidak, bila ada orang menang sesuatu (berdehem), kau tulis macam-macam tentang dia, siap buat khabar angin yang meluap-luap. Oh, tulis meluap-luap macam lahar gunung berapi pula. Tapi begitulah manusia, benda baik salah, benda buruk lagilah salah kan?

http://farm5.static.flickr.com/4022/4313710088_f7acddb85d.jpg
[Gambar : Kenapa kau sakit sangat punggung bila orang lain senang? Kau kena buasir ke apa?]

Sakit punggung (baca : butthurt) ini biasanya dialami oleh golongan lubang punggung (baca : assholes). Itu yang menjadikan punggung mereka pedih bila orang lain ada kelebihan daripada mereka.

2. Orang lain susah pun mereka sakit.
Itu kalau tumpang simpati atau rasa kasihan tidak mengapa, ini sebab sakit hati. Pelik. Orang senang kau sakit hati, orang susah pun kau dengki. Apa kau nak benda buruk jadi pada kau pula? Cukup-cukuplah.

"Eleh, baru demam sedikit dah tulis di Twitter. Macam dah nak mati pula"
[Dah kata Twitter aku, ada kau susah?]

"Muka hodoh memang tiada lelaki yang suka. Kalau ada yang suka mesti buta mata tu"
[Alahai, suka betul kutuk fizikal aku. Dah masuk tahun 2011, boleh guna modal lain? Boleh?]

"Macamlah kau seorang sahaja yang kerja cikgu"
[Sejak bila aku ada buat sekolah sendiri ni?]

http://farm5.static.flickr.com/4073/4848065787_0d3ae744c1.jpg
[Gambar : Terpaksa pegang punggung kalau ketawa sebab takut terkentut tahu?]

Pelik.
Aku ketawa melihatkan deretan surat elektronik memaki penulisan aku.
Kenapa mesti aku ya?
Senyum.

Oh ya, yang petang tadi aku dapat lebih menarik hati sebenarnya. Membuatkan aku tertanya-tanya, apa yang kamu benci dengan aku sebenarnya ya?

"Tulis pasal teman lelaki. Entah wujud ke tidak Arnab kau tu. Kalau dia ada, tunjuklah pada semua orang. Takut nak letak sebab dia tak wujud kan?"

Nanti bila aku letak kau nak tuduh aku gedik sebab letak gambar dengan teman lelaki pula kan? Senyum. Hebat tahu? Sebab bila perempuan cantik yang tulis blog, kau puji-puji. Bila yang kurang cantik, kau mengeji pula. Eh, pernah tengok cermin sendiri atau tidak?
Pernah?
Mesti cermin itu penipu kan?

Eh, itu contoh yang aku kena.
Yang orang lain kena?
Itu boleh dilihat disekeliling kita.
Orang ditimpa musibah, kita sebut Innalillah.
Tapi golongan sakit punggung ini akan kata, Padan Muka!

Sakit betul punggung kau kan?
Kenapa?
Apa yang menjadi masalah dengan kehidupan orang lain dalam kehidupan kau?
Hidup kau terlampau tidak menarik ke sampai kena keji hidup orang lain?

Baiklah.
Malas mahu meneruskan tulisan.
Kalau ramai yang graduasi dari universiti sendiri dengan penyakit hati begini, dunia yang sfera boleh terlipat jadi bersegi-segi akibat takut dimamah caci maki dan umpat keji manusia sebegini. Sudahlah. 

[Gambar : Silakan bercakap atau apa sahaja sampai tergigit lidah, bibir atau gusi]

Oh, yang kata penulisan aku adalah cara mempromosi diri dan kerjaya jurutera, maaflah.
Itu bukan iklan berbayar.
Itu tanda persahabatan.
Terima kasih.

Macam biasa, perhitungan aku bukan di dunia.
Senyum.

Nota Kaki :
1. Terima kasih yang membaca Tumblr aku. Sungguh, aku belum pandai mengubah apa-apa lagi di situ.
2. Tulisan aku bercelaru - gila.

Zara : Kadangkala ada orang rasa dia tahu segala-galanya tentang kita dan bangga beritahu orang lain. Masalahnya, betul ke kau tahu benda yang benar?

41 comments:

Fariq said...

erk,, masih ada lagi yg komplen2 penulisan cikgu zara ni?? macam tak caya lak..

EP2 - Khurafat Volume 2

cerita-gadis-ini said...

annoying giler klu ade org PHD dgn kita..xpela zara...abaikan kata2 mereka..yg penting kita tau ape kita buat kn?

LORD ZARA 札拉 said...

Fariq:

ada je.
cuma tak approved.
hahaha.
XD

cerita-gadis-ini:

Yup.
Tapi takpe.
Biarkan je.
XD

Nur said...

chil2..asal kita hepi..walaupun pahit untuk diterima tapi itulah kehidupan

izulman said...

aduhh tibe2x sakit punggung.

ps: baru tau ape tu sakit punggung akak butthurt loll

chill zara, die kate kamu takde arnab, takde arnab pun, archie kan ade cool gk. XD

piNky LuCiA said...

hahaha. tanya mereka. kau dengki pesal? haha.

Azrul Hisham said...

dik..abg ngah sakit bontot ni....ada orang rotan..ekeke :p

iza hafiza said...

assalamualaikum..
akak as usual penulisan akak mmg bagus.. saya suka bca..

LORD ZARA 札拉 said...

Nur :

hahaha~
chillax!
XD

izulman :

hahaha~
I ada Archie, dah happy gila.
XD

piNky LuCiA :

hahaha~
baik.
XD

Bang Azrul :

Nakal sangatlah tu.
XD

LORD ZARA 札拉 said...

iza hafiza:

Terima kasih dik.
:)

ishiko said...

mrk golongan skt punggung ni xblh ddk diam.. sbb mrk kan skt punggung.. huhuu..


http://ishikosworld.blogspot.com/2011/01/114-keluar-di-hari-yg-berangin.html

LORD ZARA 札拉 said...

ishiko :

ha ha ha.
agree!

alyaaboolat said...

PhD tak bertauliah macam tu la sis..pekak kan telinga jer..chill!

LORD ZARA 札拉 said...

alyaaboolat :

daku selamba je.
XD

Miss Shizu said...

ek eleh,yang dorang nak sibuk2 pasal bunny kau pahal?lantak la.ader kaw suruh dier baca blog kaw?ader kaw suruh dier bayar bil internet kaw?

neyra shazeyra said...

PHD dimana2

Rina said...

belogwalking di sini..first time baca..mm menarik..gaya penulisan lain dari yg lain.saya suka n want to e ur follower

rockinsudu said...

gol. butthurt ni mmg xbole tgk ksengan org lain

miemen said...

terbaeklah!!!!

MATAHARI said...

Luna di malam ini,

Helios dan Lucifer masih lagi berselubung dalam selimut hitam. nantikan kehadiran Helios, yang mungkin mampu mengurangkan demam.:P

bagi PHD itu, erm. sijil besar poncho tapi bodoh bertingkat-tingkat bila judgemental and prejudis dengan orang yang tak sehaluan, mereka letakkan akal di lantai dan merajakan emosi, dan menseparakan diri sebahagian tuhan.
dan mereka tidak akan bosan nak mengata, kerana akal mereka tetap di atas lantai.

APi said...

manusia..

Fathiah Jasni said...

"Sebab bila perempuan cantik yang tulis blog, kau puji-puji. Bila yang kurang cantik, kau mengeji pula"

Tp kan zara, kalo org yg ade phd mcm ni, org cantik pon dia xkan puji punye lah.. mesti dia kutuk jugak.. 'mcm lah ko cantik sgt..'.. 'mcm ko sorg je yg cantik'.. etc.. golongan mcm ni mmg xkn brenti dan puas hati punye

So, chill.. ramai lg yg minat ur writing :)

anith said...

xpe la kakak,
yg penting kita kne make sure kite xde Phd tu..

kn?
anith tetap syg kakak mcm mne2 pun! =]

kaizen said...

org mcm nih mmg sentiase ade...
sbb PhD ni la org melayu x maju2...
see this 4 example http://mhs-kaizen.blogspot.com/2010/12/dealing-with-unseen.html

►AdamXis◄ said...

Hehehe...org PHD, mesti tgh sakit punggung bace nie...(^^,)

(^___^) Ske bace entry sini...

My recent post Lie To Me

LORD ZARA 札拉 said...

Miss Shizu:

assholes memang camtu.
XD

Iera:
hehehe~
betul tu awek~

Rina:

Terima kasih dear.
:')

rockinsudu:
sebab tu digelar butthurt kan?
ouch!

miemen:

hehehe.
thanks.

MATAHARI:

aku suka bila kau kata besar poncho, gaya budak aktiviti luar. ah, mereka kadangkala belajar bertingkat2 tapi akalnya jatuh ke bawah bertingkat2 juga.

APi:

kan?

Fathiah Jasni:

tak kisah dengan writing dear.
actually it's not all about me je.
:)

anith:

kak zara sayang sama kamu juga si comel!
memuah!

kaizen :

terima kasih berkongsi!
:)

Mknace said...

:) :) :)
biasala tu
terbaeekkk!!!!

singgah pagi dari mknace unlimited

al_hakim said...

manusia mmg mcm tu kan.penuh dengan perasaan cemburu dan hasad dengki..btw cikgu ye?n minat MU~hehe

LORD ZARA 札拉 said...

►AdamXis◄ :

Terima kasih!
:)

Mknace :

Weee~
:)

al_hakim:
Yup.
Cikgu.
Die hard fan MU~
XD

♥CIK SHA♥ said...

pelik2 betul perangai manusia yg ade PHD ni..hadoi..sabar je la zara..orang yg dengki dgn kehidupan orang lain ni satu je sebabnye..HIDUP DIE SURAM DAN TAK BEST!sebab tu die tak boleh tengok orang lain punye life yg die rasa macam best je dari hidup die..

LORD ZARA 札拉 said...

♥CIK SHA♥ :

Abaikan je orang camtu kan sayang?
XD

fadh ^_^ said...

baru tahu maksud butthurt tu...slalu tgok ejaan x terbayang plak butt-hurt.haha~

ijatnuar87 said...

banyakkan bersabar la cikgu zara..wat dunno jek dengan orang camnih...makin dilayan,makin dier menjadi...kalu tak dilayan,dier akan giler sorang2...jadi kesimpulannay,jangan melayan...heheh

mira_nas said...

haha.. biar jelah.. dia takde seni menegur dan ambil hati

LORD ZARA 札拉 said...

fadh ^_^:

LOL!
XD

ijatnuar87 :

tak layan ni~
lantakkan mereka~
XD

mira_nas :

punggung dia bersegi je tu~
XD

ARC™ said...

lucifer ialah greek mythology?ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ

LORD ZARA 札拉 said...

ARC:

salah sorang!
hahaha~

Raouf Sora said...

sy bru je start bc blog kak zara smlm..tp dh jatuh cinta ngan gaya penulisan akak..bukan ngan akak tau..kang x psl2 sy kne gigit ngan en. arnab tu..haha..troskan menulis kak zara..wlupn rmi yg mengherdik, tp lg rmi yg sokong penulisan akak ni..peace..(^.^)v

~naddy~ said...

la...."sambil geleng2 kpala"
cekgu zara, kamoo abaikan je semua kaum phd tu, yg penting kamoo tetap kamoo. yg pelik tu, kaum phd ni folo kamoo plak, haiz! xfhm...xfhm...
~ i like blog kamoo, ada visi n hala tuju(ni bkn bodek, ni 1 pndangan ikhlas, harap maklum smua kaum phd)

takky said...

susah btul klau org PhD x bertempat nie...
suke sgt sibuk hal org len...
jom kak zara kite p pancitkan taya kete dye...

Hemy D. KindEmperor said...

sebenarnya tu salah satu bukti ko makin popular. ahahaha...

kalau betul arnab tu tak betul..biaq pi la..nama pn penulisan..tmbh sana sini tu benda besa

mmg cmtu la zara...cikgu shida wat miming pn kena kutuk kaw2..sebab tak lawa..kalau lisa surihani wat miming org akan kata "comel siot"

bese la kan??