Monday, July 30, 2012

#10 Ramadhan : Keputusan Yang Berjawapan.


Kadangkala kita tidak perlukan jawapan yang ditunggu sekian lama. Kita cari jawapan sendiri menggunakan gerak hati dan naluri yang kita percaya. Kerana diakhirnya, sekuat mana kita berusaha tetapi tiada hasilnya - kita juga yang akan terdetik rasa kesal dan kecewa. Walaupun begitu, kegembiraan dan bahagia itu ada di mana-mana - yang berusaha mencari akan temui dan hidup dalam senyuman bukan pura-pura. Berapa lama lagi mahu hias wajah dengan senyuman palsu demi tanam kesakitan dan penderitaan yang tidak berkesudahan - hadam segala kepahitan dan teruskan lakonan?

Sampai satu peringkat kita akan lelah. Letih dengan segalanya. Ada pilihan untuk rehat atau berhenti sahaja. Jangan dikorbankan diri sehingga akhirnya memakan diri sendiri. Setiap manusia layak untuk bahagia dengan manusia lain atas dunia dan ternyata, peluang kalau tidak dihargai, kita sendiri juga yang akan rugi.

[Sumber gambar]

"Salah satu keputusan yang sukar untuk dilakukan dalam hidup adalah sama ada untuk memilih untuk berlalu pergi ataupun usaha lebih keras lagi."
(Shafaza Zara, 30 Julai 2012)

Selalunya manusia akan pilih untuk berusaha terlebih dahulu sebelum mereka memutuskan untuk berlalu pergi selepas apa yang diusahakan tidak berhasil dan hanya menambah kerunsingan jiwa. Jadi, bagaimana pula dengan anda?

Zara : Kadangkala kita sudah ada jawapan dan keputusan, tetapi kita masih degil untuk halang diri daripada percaya diri sendiri.

6 comments:

Cik Nad A.J said...

masih degil dan x berputus asa.

Cik Nad A.J said...

masih degil dan jauh disudut hati masih x berputus asa.

Aimmie Qistina said...

terpaksa degil.
http://aimmieheartlove.blogspot.com/

Anonymous said...

xpaham.

Anonymous said...

xpaham.

ayoys said...

putus asa dan terus jalan, lebih selamat daripada usaha dan mati dalam diam.