Friday, December 21, 2012

Viral Malware.


Salam.
Aku pun tak pasti apa yang sedang berlaku. Ramai yang mengatakan kalau nak masuk blog aku ini, ada notifikasi Malware. Aku buka boleh sahaja. Cuma hari tu ada sekali, dan aku dah selesaikan guna "Webmaster". Tetapi, lepas aku buat pun ada orang mengadu lagi. Alahai.

Bila aku teliti satu persatu kelmarin, sumber Malware tu khabarnya daripada URL blog yang diletakkan dalam komen. Jenuh sangat aku mencari, tak jumpa juga, akhirnya aku hantarkan review pada Google. Moga dibuang atau apa sahajalah lagi. Jadi, buat masa ini, kalau aku menulis pun, orang bertuah sahajalah (amin! amin! amin!) yang dapat buka. Yang lainnya kandas di halaman Google yang tidak benarkan masuk. Aneh!

Ah!
Tuhan mahu uji aku. Sebab lepas ini aku sudah perlu ke sekolah, dan peluang aku menulis sudah semakin rendah. Barangkali begitu, supaya aku lepaskan terapi ini sedikit demi sedikit. Barangkali juga, aku sudah tidak memerlukan terapi untuk menulis kerana lebih banyak kebencian yang tumbuh bila membaca tulisan aku, berbanding manusia yang dapat menghadam dan tersenyum sambil berkata, "Hey Zara! Cerita kita hampir serupa!"

Untuk itu, aku undur diri seketika.
Moga didoakan agar blog kembali pulih seperti sediakala.

http://farm4.staticflickr.com/3506/4056311912_73992583e3.jpg
[Sumber gambar]

Nota Kaki :
Bolehkah aku minta sedikit pertolongan kalian? Jika kalian boleh baca tulisan aku ini, sila tinggalkan pesanan. Moga aku tahu, berapa ramai yang hadapi masalah sebenarnya. Terima kasih sekali lagi.

Tambahan :
Anda boleh meninggalkan ulasan dengan menekan tajuk tulisan aku. Maafkan aku kerana setelah berjaya menukar kulit blog yang baru, aku hilang punca bagaimana komen boleh hilang dibawah. Aneh.

Zara : Senyuman itu bukan untuk kau lagi. Maafkan dia yang tidak mahu terbunuh lagi, mati dan sepi. (Shafaza Zara, 21 Disember 2012)

32 comments:

~ Cik Azz ~ said...

Selalunya yg bawak malware ni datangnya daripada gadget/widget yang kita gunakan samada banner, iklan, chatbox, gambar2 gif dsbnya..

Selalunya datang dari samada blog kita ataupun blog yang ada dalam bloglist kita... Kalau ada malware, kena tengok kat warning malware tu tulis apa, then remove link berkaitan yang ada dalam bloglist kita tu utk sementara waktu..

*Ni akak masuk ni takde malware pun.. Akak guna Chrome... Selalunya kalau Chrome ni, cepat je dapat warning malware tu...

takky said...

b4 nie x boleh baca...
tapi kini dah tahu cara utk baca tanpa perlu jumpa web malware lagi...

Cik Jannah said...

kak zara. saya penah kena sekali hari tu. patutla tak boleh masuk. tapi skang dah boleh. :)

MK Kimi said...

aku pon xleh masuk blog ko haritu....hrp bukan link blog aku yg membawa malware tu

:)

Cut Amir said...

Kita boleh je masuk :D

pepol said...

sy pon blh masuk,sy bukak guna chrome

zino said...

puas cari ingat kat mana lah nak buat komen...

♛ LORD ZARA 札拉 ♛ said...

Ada 2 URL yang dia detect.
Satu NuffnangX, Zara dah buang dah.
Sobs.

:(

♛ LORD ZARA 札拉 ♛ said...

Good!
:D

♛ LORD ZARA 札拉 ♛ said...

Yeay!
Yeay!

♛ LORD ZARA 札拉 ♛ said...

Bukan Kimi.
Kalau kau punya, aku dah belasah dah. Eh.

♛ LORD ZARA 札拉 ♛ said...

Yeay! Yeay!

♛ LORD ZARA 札拉 ♛ said...

Terima kasih kamu!
:")

♛ LORD ZARA 札拉 ♛ said...

Kat Legoland. Eh.
Hahaha.

:D

farra deeha said...

Kite boleh jugak awak... tapi pakai phone... ;)

farra deeha said...

Kite boleh jugak awak... tapi gune phone la ;)

misz aisya said...

akak, mmg ade sekali trkena aritu. xleh bce pon blog akak. skrg dah boleh..huhu. :)

♛ LORD ZARA 札拉 ♛ said...

Oho!
Yeay!

♛ LORD ZARA 札拉 ♛ said...

Sekejap. Guna phone tu, dia punya browser apa?

♛ LORD ZARA 札拉 ♛ said...

Ah!
Great :D

cahya indah said...

missing you much dear..cuti da nak habis..tak dtg mlk ke?

♛ LORD ZARA 札拉 ♛ said...

I miss u too dear!
Sobs.

I tak date, camne I nak pergi Melaka?
Oh, U can slap me sebab buat pernyataan tak kelakar ni. LOL!

Ah! Nanti kalau I pergi, I roger U for sure :D

yong said...

Salam Kak, Hari tu ada problem jugak sebab malware sekarang dah okay dah! :D

♛ LORD ZARA 札拉 ♛ said...

Salam Yong.

Ah!
Bagus :D

Annee said...

Sebelum ni bukak blog ni memang ade malware tu.Nasib baik ni dah boleh bukak :D One more,tulisan tu okay je :) Masih boleh dibaca :) Lawa skin blog ni ^^

♛ LORD ZARA 札拉 ♛ said...

Yeay!
Boleh rupanya :D

cahya indah said...

u're funny on the "not-funny" statement..hehe.

♛ LORD ZARA 札拉 ♛ said...

Hahahaha.
Am I?

Haip! Haip! Haip!

qamariah megat said...

comell.. i loikee...
;)

hlovate said...

urm, beberapa hari lepas ad malware. tp bila buka ari neh da xde da XD

Mr. Zuhir said...

spe yg kena malware tu blh proceed je by clicking advance amende ntah. dh lpe. just, bce je sume tu. then taw la nk click ap. :)

didie noxious said...

dah boleh baca.dah berlapuk post k.zara sy xdpt baca..tp ari ni saya dah abehkan suma chapter.heee :D