Tuesday, February 04, 2014

Gaduh Dengan Tahi.


Hari ni masuk hari keempat batuk, demam dan selsema secara pakej. Sejak hari pertama pulang ke Muar tempoh hari, batuk berlaku tiba-tiba sahaja. Mungkin cuaca terlampau kering dan bahang bagi aku. Menjadikan cuti panjang adalah kurang menarik apabila jatuh sakit. Suhu kejap naik dan turun, dengan batuk yang menyesakkan, aku cuma berdoa agar aku bertambah baik sebelum memulakan kerja semula.

Jadi, semalam dengan kepala yang berat, bergerak ke tandas bagi memenuhi tuntutan perut yang memulas. Sedang menunaikan hajat, hidung jadi tidak selesa. Memikirkan ia mungkin mukus akibat selsema, aku hembus sahaja keluar. Malangnya, yang keluar bukannya mukus. Tapi darah. Kelam kelibut dalam tandas, selesaikan urusan bersuci dan keluar. Teriak panggil suami yang baru nak bersiap untuk solat Maghrib.

Aku : Bang, hidung darah.
Suami : Apa? Apa?
Aku : Hidung darah. Ingat selsema.
Suami : Baring. Saya ambil ais.
Aku : (baring sambil tahan hidung guna tisu)
Suami : Panas sangat badan ni.
Aku : Tak tahu. Tak tahu.
Suami : Gaduh dengan tahi pun boleh darah hidung.
Aku : Apa?
Suami : Pergi buang air besar, sampai darah hidung. Gaduh ke apa?
Aku : Hahaha. Cet!


http://31.media.tumblr.com/tumblr_lwnzlqT0pO1r6s2pao1_500.jpg
Sumber gambar : [pautan]


7 comments:

paeh said...

Comel betul tahi. Warna warni.

Aku Penghibur said...

aduh,,, mungkin cuaca panas sangat.. banyakkan minum air masak

p/s jangan lupa vote blog acik untuk favorite lifestyle blog ,cara-cara ada di blog acik

takky said...

jgn lupa juga bykkan makan benda2 yg bervitamin C.....
dulu saya pun pernah kena hingus berdarah.....
ada buat entri ttg nie sebelum ini....
alhamdulillah ramai yg sudi ikut cara yang saya cadangkan tu....

diana said...

Hahah..
Panas la tu..
Sebabtu sampai berdarah hidung..
Dulu masa sekolah selalu jadi

Riana Manjaku said...

Hahaha.. Sempat lagi cik abang tu buat lawak ye..Teehee

piNky LuCiA said...

Aku skrg pun asik darah hidung gak.. Mungkin sbb terlalu panas. Tapi bila hujan 2 3 hari ni, Alhamdulillah.. Baru rasa hidung ok..:) Semoga cepat sembuh.

Ohwyeh said...

haha..cam gampang, lawak tahap guling2 nie